Prati nas

Vijesti

Fake news

Netočno je da žrtve potresa stambeni kontejner mogu zatražiti isključivo e-mailom

Molimo građane koji predaju zahtjev za dodjelu kontejnera da to učine isključivo putem e-pošte [email protected] ili broj 098 1818 986.

Objavljeno

|

screenshot: Chance's Mobile Home World

Iako se prema naslovima nekih internetskih portala, a i zlonamjernim objava na društvenim mrežama, može zaključiti kako stradali u potresu mogu zatražiti stambeni kontejner isključivo putem e-maila, to je daleko od točnoga.

Širenju ove dezinformacije i stvaranju ozračja moralne panike pridonosi i činjenica da velik broj komentatora ne čita dalje od naslova te da nisu skloni informacije provjeravati u službenim izvorima.

Uz e-mail adresu objavljen je i broj telefona

“Molimo građane koji predaju zahtjev za dodjelu kontejnera da to učine isključivo putem e-pošte [email protected] ili broj 098 1818 986. Broj mobitela objavljen putem nekih društvenih mreža nije kontakt broj za predaju spomenutih zahtjeva”, stoji u jučerašnjoj objavi iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a.

Pojasnili su da je Gmail adresa “[email protected]” otvorena zato što pristup putem web maila na @mup.hr izvan domene mup-net mreže ima odgodu i ograničen pristup iz sigurnosnih razloga kada se pristupa uz pomoć satelitskog interneta koji je i postavljen u zapovjedno komunikacijsko vozilo Ravnateljstva civilne zaštite.

“Kako bismo zaprimali potrebe za pomoć obiteljima pogođenih potresom u realnom vremenu bez odgode te žurno djelovali sukladno tome izrađen je korisnički račun na domeni @gmail.com”, izvijestili su i dodali kao se na Gmail može pristupati s više računala istovremeno, što je bitno jer više ljudi radi na tome. MUP-ova domena, kako su napomenuli, ima zaštitu pa mail adrese koje imaju neku reklamu ne prolaze, a tu se primaju ponude za pomoć raznih tvrtki.

Što je loše u Gmailu?

Iako su se brojni komentatori zgražali nad time da je otvorena adresa na Googleovom Gmail servisu, činjenica je da brojne kompanije svoje e-mailove upravo drže na Googleovim serverima, ali na način da su svoje domene “prepustili” Googleu pa pošiljatelji imaju dojam da poruke šalju na server primatelja.

Gmail, naime, nudi cijeli niz tehničkih prednosti kao što su lakše i brže učitavanje mailova na desktop i prijenosnim računalima te mobitelima, lakše sortiranje i označavanje pošte, sinkronizaciju, pridruživanje poruka kalendaru, čišćenje neželjene pošte (spama)…

Kako se radi o porukama koje ne sadrže bilo kakve osjetljive informacije, tvrdnje na društvenim mrežama da se radi o “nacionalnoj ugrozi” također padaju u vodu. Pogotovo jer će većina pošiljatelja za slanje maila koristiti upravo Gmail ili Googleov preglednik.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Što je to moralna panika?

Moralna panika je izraz za situaciju u kojoj se nekom društvu na temelju nekoliko izoliranih, preuveličanih ili na senzacionalističkih način protumačenih nepredviđenih događaja stvorilo ili nastoji stvoriti uvjerenje kako društvu, državi ili temeljima moralnog poretka prijeti smrtna opasnost, a koja se može otkloniti jedino radikalnim mjerama. Izraz je prvi rabio engleski sociolog Jock Young, a popularizirao njegov kolega Stanley Cohen.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.