Prati nas

Show

Prerani odlazak

Preminula je Mira Furlan, zvijezda jugoslavenske kinematografije

Isprva istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, osamdesetih je postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica.

Objavljeno

|

Mira Furlan (screenshot: SSF/Youtube)

Preminula je proslavljena hrvatska glumica Mira Furlan (65). Informacija je objavljena na Instagram profilu “Radionice Integracije”.

Mediji javljaju da je već duže vrijeme bolovala od virusa zapadnog Nila kojeg prenose zaraženi komarci. Posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Usprkos najboljoj skrbi i naporima američkih liječnika, izgubila je bitku za život.

“Mira je bila dobra i draga žena, začudno talentirana umjetnica i prijateljica svima na snimanjima Babylona. Slomila nas je vijest o njenoj smrti. Kolegama će trebati vremena da procesuiraju ovu vijest i budite blagi prema njima. Prečesto smo doživljavali ovakve situacije i s vremenom postaje sve teže i teže“, kazao je J. Michael Straczynski, redatelj “svemirske opere” Babylon 5.

Furlan je rođena u Zagrebu 7. rujna 1955 od majke Židovke i oca hrvatsko-slovenskog podrijetla. Isprva istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, osamdesetih je postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica.

1991. godine zbog nacionalističke hajke koja je pokrenuta protiv nje napustila je Hrvatsku i sa suprugom, srpskim redateljem Goranom Gajićem, emigrirala je u Sjedinjene Države. 2002. godine Mira se vratila u Hrvatsku kako bi odigrala glavnu ulogu u Medeji, predstavi koju su postavili Rade Šerbedžija i njegova supruga Lenka Udovički.

Osobito se istaknula u filmovima Kiklop (1982.) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984.) i Za sreću je potrebno troje (1986.) Rajka Grlića te filmu Lepota poroka (1986.) Živka Nikolića.

U Sjedinjenim Državama stekla je svjetsku slavu zbog uloge ambasadorice Delenn u znanstvenofantastičnoj televizijskoj seriji Babylon 5, ali i zbog uloge Danielle Rousseau u ABC-ovoj televizijskoj seriji Lost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.