Prati nas

Vijesti

Novac

Aladrović sramežljivo najavio COVID dodatak za umirovljenike

Sindikat i Matica su još u travnju od Vlade zatražile isplatu COVID dodatka po uzoru na neke druge europske zemlje.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: N1)

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović za javni radio komentirao je COVID dodatak koji su umirovljeničke udruge zatražile od Vlade RH.

Istaknuo je kako se razgovaralo s predstavnicima umirovljeničkih udruga, Maticom umirovljenika, HSU-om, a takav zahtjev traži veliko fiskalno opterećenje.

“Govori se o milijardi i 100 milijuna kuna okvirno u ovom kontekstu koji ste predstavili kao projekcije. Svjesni smo da je jedan dio zemalja isplatio COVID dodatke koji se vežu za povećanje materijalnih troškova umirovljenika u ovom razdoblju. Nekakav model obeštećenja moramo naći. Paralelno nam dolazi indeksacija mirovina za koju ćemo vidjeti kroz desetak dana kolika će biti. Kada budemo znali kolika nam je indeksacija, znat ćemo koliki nam je fiskalni kapacitet”, rekao je.

Sindikat i Matica su još u travnju 2020. godine od Vlade zatražile isplatu COVID dodatka po uzoru na neke druge europske zemlje. Predložen je obrnuto proporcionalan model , tako da oni s mirovinama nižima od 1.500 kuna dobiju najviše, npr. 400 kuna solidarnog dodatka mjesečno, oni s dvije do tri ti­suće kuna mirovine 300 kuna, od tri do četiri tisuće 200 kuna, oni s mirovinom od četiri do pet tisuća kuna 100 kuna dodatka, dok bi se onima s mirovinama višima od 5.000 solidarni dodatak od 100 kuna isplaćivao samo ako je riječ o samcima.

Prije nekoliko dana udruge su Vladi dale novi zahtjev: 150 eura za umirovljenike s mirovinama do 2.710 kuna. Također traže da oni s mirovinama od 2.710 do 5.000 dobiju po 100 eura, a samci s više od 5.000 kuna mirovine 50 eura dodatka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.