Prati nas

Show

'Vaccine, vaccine...'

Dolly Parton primila cjepivo čiji je razvoj i sama financirala, no nije se gurala preko reda

Poznata pjevačica primila je prvu dozu Moderninog cjepiva u čijem je razvoju, novčanom donacijom, i sama sudjelovala.

Objavljeno

|

Dolly Parton (screenshot, Grammy awards 2019)

Iz Amerike nam stiže divna vijest. Poznata glazbenica Dolly Parton (75) napokon je primila prvu dozu Moderninog cjepiva protiv bolesti COVID-19 i to upravo onog čiji je razvoj i sama pomogla financirati.

Naime, Parton je donirala čak milijun dolara Medicinskom centru Sveučilišta Vanderbilt koji su bili jedni od onih koji su radili na razvoju Moderninog cjepiva. Pa ipak, iako je svojom donacijom obilato pomogla razvoj cjepiva, Dolly se nije odmah cijepila već je, kao i svi ostali, strpljivo čekala da da nju dođe red.

“Moj dragi dugogodišnji prijatelj dr. Naji Abumrad bio je uključen u istraživanja Sveučilišta Vanderbuilt te me je izvijestio da su došli do uzbudljivih otkrića vezanih uz razvoj cjepiva”, kazala je Parton u vrijeme kad je uplatila svoju donaciju. Otprilike 11. mjeseci kasnije i sama je primila prvu dozu cjepiva kojeg je svojom novčanom donacijom pomogla razviti.

Iako je vjerojatno imala priliku cjepivo primiti i ranije, Parton kaže kako joj nije palo na pamet gurati se preko reda već je svoju dozu prepustila onima kojima je možda potrebnije. Također, potaknula je i druge da se cijepe čim za to budu imali prilike.

“Ne bojte se nego se cijepite čim na vas dođe red”, kazala je Dolly te tom prilikom svoj veliki hit “Jolene” zapjevala u malo izmijenjenom obliku: “Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine / I’m begging of you, please, don’t hesitate / Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine / ‘Cause once you’re dead, then that’s a bit too late.”

Inače, Dolly Parton je poznata kao vrlo humana i prizemljena osoba koja se konstantno trudi spasiti ili barem malo poboljšati svijet. No za svoj rad nikada nije niti očekivala, niti prihvatila razna priznanja te je tako već dva puta odbila primiti predsjedničku Medalju časti. Osim toga, na nedavnu inicijativu vlasti države Tennessee da joj se podigne spomenik, samo se zahvalila i rekla kako to doista nije potrebno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.