Prati nas

Vijesti

Novine

Još niste ostvarili status hrvatskog ratnog vojnog invalida? Uskoro brže i lakše!

U postupku ostvarivanja statusa HRVI postoje organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka, smatra ministar.

Objavljeno

|

Nova prava branitelja
Tomo Medved (HDZ), ministar branitelja (screenshot: Youtube)

Vlada je u Sabor uputila izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Izmjenama se predviđa ukidanje stručne procjene za one koji žele ostvariti status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Vještačenje  je do sada obavljao Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Novi Zakon predviđa da će ga obavljati posebna liječnička povjerenstva koja će imenovati ministar hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, aktualni Zakon je na snagu stupio krajem 2017. godine, a prema riječima ministra branitelja Tome Medveda nije rezultirao planiranim učinkom.

“Naime, u postupku ostvarivanja statusa HRVI postoje organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka. Prema rezultatima sustavno praćenog rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo tri godine”, objasnio je razloge ukidanja prethodne stručne procjene te vraćanje vještačenja u nadležnost Ministarstva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.