Prati nas

Show

Napokon istina

Meghan otvorila dušu pred Oprah, neimenovane članove kraljevske obitelji optužila za rasizam

Nakon što su napustili kraljevsku obitelj, Meghan i Harry progovorili su o tome zašto danas žive u Sjedinjenim Državama, nedostaju li im titule i što ih je povrijedilo kada je riječ o njihovom sinu.

Objavljeno

|

Meghan i Harry (screenshot: CBS)

Napokon je emtiran dugoočekivani intervju koji su Meghan Markle i princ Harry dali slavnoj Oprah Winfrey, a u kojem su pojasnili svoje razloge napuštanja britanske kraljevske obitelji i iznijeli svoju stranu čitave priče.

Problemi s kojima su se suočili mnoge će odmah podsjetiti na sličnu nevolju koju je s kraljevskom obitelji imala pokojna princeza Diana, a i sam Harry kazao je tijekom intervjua kako ne može niti zamisliti koliko je njegovoj majci bilo što je to sve morala prolaziti sama, dok njih dvoje, kako je rekao, ipak imaju jedno drugo. Izdvojili smo najzanimljivije trenutke intervjua:

Meghan o prvom susretu s kraljicom

Bili su na ručku u kraljevskoj loži – u kojoj žive princ Andrew i Sarah Ferguson – kad su ona i Harry saznali da kraljica Elizabeta ide na misu i da će svratiti poslije. Harry je pitao Meghan zna li kako se nakloniti, što ju je šokiralo.

“Iskreno sam mislila da se to događa samo vani, u javnosti. Mislila sam da je to dio pompe. Nisam mislila da se to događa i unutar obitelji. I rekla sam – Ali to je tvoja baka, a on je rekao – To je kraljica.” Srećom, Meghan je od Harryja i Fergie dobila kratki tečaj kako se pravilno nakloniti. “Nakon toga, samo smo sjedile i čavrljale i bilo je lijepo i lako”, rekla je vojvotkinja.

O tajnoj ceremoniji vjenčanja

“Zapravo smo se vjenčali tri dana prije javnog vjenčanja”, rekla je Meghan. “Nitko to nije znao. Nazvali smo nadbiskupa i rekli mu da će ono biti spektakl za svijet. Ali mi želimo naše jedinstvo vjenčanje samo za nas, tako da slike smo uokvirili i stavili na zid u našoj sobi samo nas dvoje u dvorištu s nadbiskupom od Canterburyja”, kazala je Meghan. “Da, samo nas troje”, dodao je Harry.

(Izvor blizak paru kasnije je pojasnio da su, iako su zavjete izmijenili na privatnoj ceremoniji, legalno vjenčani tijekom svoje službene ceremonije.)

O pričama da je rasplakala Kate

“Ne. Nisam rasplakala Kate”, rekla je.” Ne, dogodilo se obrnuto. I ne kažem to da bih ikoga omalovažavala, jer bio je to zaista naporan tjedan uoči vjenčanja, a Kate je bila uznemirena zbog toga. Kasnije se ispričala, donijela mi je cvijeće i poruku s isprikom.”

“Šokantno je bilo to što će se šest, sedam mjeseci nakon našeg vjenčanja, po svijetu pričati da je bilo obrnuto. Nikad ne bih željela da tako nešto izađe o njoj, iako se to dogodilo. Nekoliko dana prije vjenčanja, uzrujala sam se zbog nečega što se odnosilo na haljine djeveruša i to me rasplakalo i zaista je povrijedilo moje osjećaje. Razmišljala sam u kontekstu svega ostalog onih dana prije vjenčanja i nije imalo smisla ne raditi samo ono što su radili svi drugi, iako je pokušavala biti podrška, znajući što se događa s mojim tatom”, kazala je Meghan.

“Nije došlo do sukoba i mislim da nije fer prema njoj da sad ulazim u detalje toga jer se ispričala i oprostila sam joj”, nastavila je Meghan. „Ono što je bilo teško preboljeti je to što sam bila okrivljena za nešto što ne samo da nisam učinila, nego se to dogodilo meni i ljudima koji su bili dio mog vjenčanja.”

O kraljevskoj obitelji koja je odlučila oduzeti Archieju titulu princa

“Govorili su da ne žele da dijete bude princ ili princeza, što bi se razlikovalo od protokola te da zbog toga neće dobiti osiguranje”, rekla je Meghan. “Ovo se događalo zadnjih nekoliko mjeseci moje trudnoće, na što sam ja rekla – Čekaj malo!”

“Rekli su da neće dobiti osiguranje, jer neće biti princ. No on mora biti siguran, ne kažemo da mora biti princ ili princeza, ali ako kažete da je naslov ono što će utjecati na tu zaštitu, onda ga morate zaštititi od te čudovišne mašine u smislu klikbaita i tabloida.”

Meghan je rekla da nije dano odgovarajuće objašnjenje zašto nisu htjeli da Archie ima titulu, ali da ako to znači da će dobiti osiguranje, onda ona želi da on ima titulu. “Ako je to značilo da će biti na sigurnom, naravno. A što se mene tiče, najvažniji naslov koji ću ikad imati je mama”, kazala je Meghan.

“Jednom kad princ Charles postane kralj, prema sadašnjim pravilima, Archie će automatski postati princ. Čak i uz tu konvenciju koja sve unuke monarha automatski čini princom ili princezom, rekli su da žele to promijeniti kako Archie ne bi dobio titulu.”

Dodala je da je posebno zabrinjavajuće to što je Archie “prvi pripadnik obitelji ne-bijelac i odmah nema titulu na isti način kao što to imaju drugi unuci.”

Ova rasprava o tituli događala se tijekom njezine trudnoće, kada je jedan član Harryjeve obitelji izrazio “zabrinutosti o tome koliko bi Archiejeva boja kože mogla biti tamna.”

O očekivanju djevojčice

“Kad sam doznao da će naše drugo dijete biti djevojčica, osjećao sam se nevjerojatno. Zahvalno. Imati bilo koje dijete, bilo koje ili bilo koje dvoje bilo bi nevjerojatno, ali da imate dječaka, a zatim djevojčicu, što još možete tražiti? Sada imamo svoju obitelj. Tu smo nas četvero i naša dva psa i to je sjajno”, kazao je Harry.

O suicidalnim mislima i odbijanju pomoći

“Nikad se prije nisam tako osjećala i morala sam nekamo otići da potražim pomoć”, rekla je Meghan, otkrivajući da je kao članica kraljevska obitelji imala suicidalne misli i pomišljala da bi bilo bolje da je nema. “To je bilo vrlo jasno i vrlo zastrašujuće”, kaže ona.

“Rečeno mi je da ne mogu potražiti pomoć, da to ne bi bilo dobro za instituciju”, rekla je Meghan. Objasnila je i da je otišla u Ured za ljudske resurse u Palači i kazala im da treba pomoć. “Rekli su da suosjećaju sa mnom, da vide koliko mi je loše, ali da me ne mogu zaštiti, jer nisam plaćeni zaposlenik ustanove.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.