Prati nas

Mozaik

Važna pravila

Pet stvari koje bake često rade, a majke dovode do ludila

Dolaskom bebe mijenja se dinamika unutar obitelji. Roditelji isprva u potpunosti posvećuju svoj život novom biću, a bake tek moraju pronaći svoje mjesto u novim okolnostima. O tome koliko će skladan odnos uspostaviti s novopečenim roditeljima ovisi koliko će mjesta za njih biti u životima njihovih unuka.

Objavljeno

|

foto: tookapic/Pixabay

Iako bake misle da su savršene, istina je da će malo koja friška majka dijeliti to mišljenje. Ono što je važno znati jest da što manje iritirate majku, to ćete imati lakši i češći pristup unučetu. Novopečene majke su umorne, preplašene, tjeskobne, osjetljive i imaju kratak fitilj. Lako ih je uvrijediti pa to nemojte učiniti. Nekoliko savjeta za ugodniji suživot donio je portal Babycenter. Ovo su najčešće greške koje čine bake:

1. Kritizirate način odgoja i brige za dijete

Vi ste svoju djecu odgajale na svoj način, današnje majke to čine na svoj način. Nove ideje zasnovane su na novim saznanjima o razvoju djece. Na primjer, danas znamo da je bolje djecu stavljati spavati na leđa, nego potrbuške, jer to drastično reducira izglede za sindrom iznenadne smrti dojenčeta. Možda vam se ne sviđaju neke stvari koje vaše snahe ili kćeri rade, ali vjerojatno postoje dobri razlozi za to; od njihovog porijekla preko uputa pedijatra do dogovora sa ocem djeteta. Ako ništa od toga izravno ne šteti djetetu, vaše je da šutite.

2. Kršite pravila koje je majka postavila

Vi ste već odgojili djecu pa vam se popis pravila koje snaha ili kći postavljaju čini nepotrebnim i previše kontrolirajućim. To može biti vrijeme kada dijete ide spavati, mogu biti igre koje smije igrati, emisije koje smije ili ne smije gledati; hrana koju smije, a koju ne smije jesti. Važno je shvatiti – ako ne budete pratile ta pravila, imat ćete posla s bijesnom majkom, bez obzira dođe li do izravnog sukoba ili ne. To vodi k tome da majka neće imati povjerenja ostaviti vam dijete, a na kraju ćete vi biti na gubitku. Popustite, dajte im vremena, novi roditelji se s vremenom opuste, a pravila popuste.

3. Uplićete se u dojenje

Dojenje je važno majkama, bilo da ga izaberu ili ne. Ako vaša snaha ili kći ne želi/ne može dojiti, nemajte mišljenje o tome. Pogotovo im nemojte savjetovati da se moraju pokriti kada doje dijete ili čak otići u zasebnu prostoriju. Svaka moderna majka to će shvatiti kao uvredu.

4. Dijelite slike unučeta na Facebooku bez pitanja

Da, danas umjesto izvlačenja fotki unučadi iz novčanika, objavljujemo iste na Facebooku. Ali roditelji djeteta možda to ne žele. Možda im nije ugodno vidjeti slike svojeg djeteta na internetu ili čuti od ljudi s kojima nisu bliski da su vidjeli te fotke na društvenim mrežama. U njima to može izazvati i osjećaj straha, a to kod novih roditelja dovodi do bijesa. Pitajte smijete li objaviti fotke i sačekajte odgovor

5. Često dolazite u posjete i predugo ostajete

Bez obzira koliko ste sjajno društvo, vaši česti dolasci mogu iz ravnoteže izbaciti friške roditelje koji su podređeni djetetovom režimu spavanja i hranjenja. Pitajte ih da vam kažu iskreno koliko često ih smijete posjećivati, a da to njima ne bude teret. A onda se držite tog rasporeda. Osim ako ne dolazite izdaleka, ostanite sat vremena, najviše dva. A ako dolazite iz drugog grada na duže vrijeme, ako si to možete priuštiti, osigurajte si smještaj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.