Prati nas

Vijesti

U Saboru

Stižu novi branitelji i nove pogodnosti za njih. Bakić: ‘Nova kasta i posebna pravila’

Brže i lakše do statusa branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida, sažetak je novog Zakona o braniteljima koji je danas predstavljen javnosti.

Objavljeno

|

Tomo Medved, ministar branitelja (screenshot: N1)

U Saboru je predstavljen novi Zakon o braniteljima. Kako je objasnio resorni ministar Tomo Medved, njime se želi olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja i hrvatskoga ratnog vojnog invalida (HRVI).

Postupak priznavanja statusa HRVI traje i do 3 godine, rekao je ministar, ističući da u tom procesu treba izostaviti prethodnu stručnu procjenu, čije je provođenje dodatno otežala pandemija COVID-19.  Umjesto Zavoda za vještačenje osoba s invaliditetom i profesionalnu rehabilitaciju (ZOSI), vještačenja bi trebali obavljati liječnici koji će birati Ministarstvo branitelja.

Očekivano, dio oporbe oštro se usprotivio proizvodnji novih branitelja. Tako je Damir Bakić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka ocijenio predloženi zakon štetnim jer na više načina uvodi nove dodatne i ne nužne pogodnosti, materijalne i nematerijalne, za branitelje i članove njihovih obitelji.

“Time ih se dodatno udaljava od društva i realnog života, kao da stvaramo jednu novu kastu za koju vrijede posebna pravila”, rekao je Bakić pa nastavio: “Omogućuje se obiteljima smrtno stradalog hrvatskog branitelja koje već jesu stambeno zbrinute da svaki član te obitelji može biti stambeno zbrinut, uklanjaju se zapreke za jednokratnu novčanu pomoć, širi se krug osoba koje imaju pravo prednosti pri zapošljavanju.”

Hrelja: Previše je

Saborski zastupnik Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika kazao je kako nema ništa protiv toga da branitelji budu građani prvog reda, ali ima protiv toga da umirovljenici budu građani drugog reda te predlaže istovremenu izmjenu i Zakona o mirovinskom osiguranju.

“Važeći zakon o braniteljima je dobar, a ovo što se predlaže treba baciti u koš”, rekao je Hrelja dodavši: “Što je previše – previše je.”

Kako se ranije čulo na matičnom saborskom Odboru za ratne veterane, za provedbu predloženog zakona, potrebno je u razdjelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava kroz tri godine osigurati 45 milijuna kuna, a u razdjelu Ministarstva hrvatskih branitelja 8,4 milijuna u istom periodu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.