Prati nas

Vijesti

Sitnica

Usklađivanje: U travnju stiže veća mirovina, isplatit će se i zaostaci

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je da je danas donesena Odluka o novoj aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) koja vrijedi od 1. siječnja.

Objavljeno

|

Koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno kritizira šesti paket pomoći za umirovljenike, tvrdeći da unatoč rekordnom nominalnom rastu mirovina, problem mirovina ispod linije siromaštva ostaje neriješen. Traže ponovno izračunavanje mirovina za sve umirovljenike te ističu da Vlada treba fokusirati napore na povećanje malih mirovina kako bi omogućila dostojan život umirovljenicima.
foto: Sandro Bura

Budući da je AVM od 1. srpnja 2020. iznosio 69,42 kn, a stopa povećanja AVM-a od 1. siječnja 2021. iznosi 0,56 posto, novi AVM iznosi 69,81 kn, objavio je HZMO razmjere novog mikrousklađivanja mirovina.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti (za 0,56 posto) isplatit će se u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču 2021. Za prosječnu mirovinu ostvarenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (2.566,95 kn), riječ je o povišici od tek 14,37 kuna.

Donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2021. prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2021. iznosi 69,81 kn, Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. siječnja 2021. prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 1.598,91 kn te Odluka o faktoru osnovne mirovine od 1. siječnja 2021. koji iznosi 0,75.

Također, donesena je Odluka o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za godinu 2021., koja se od 1. siječnja 2021. određuje u svoti od 2.558,25 kn mjesečno i povećava se za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kn za svaki dan sudjelovanja hrvatskog branitelja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru (uz primjenu odgovarajućeg mirovinskog i polaznog faktora prema kojemu je mirovina određena i uz uvjet propisan zakonom) i Odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2020. koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja 2021.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.