Prati nas

Vijesti

Vrbovec

Vrbovečki umirovljenici uživaju u brojnim aktivnostima, uskoro i dnevni boravak

Gdje ima volje ima i načina. Kad je riječ o ponudi aktivnosti za generaciju 65 plus u Vrbovcu je jedna od pravih adresa Gradsko društvo Crvenog križa.

Objavljeno

|

Marija Majer (foto: Vlatka Koren)

Veliki tjedan bila je prilika za novo kreativno druženje umirovljenica u privremenim prostorima vrbovečkog Crvenog križa nedaleko Autobusnog kolodvora. Raspoložena skupina pažljivo je upijala savjete na radionici izrade uskrsnih aranžmana od ukrasnog bilja, suhog voća i povrća. U proljećem obojanoj atmosferi u sat vremena vrijedne su ruke uz malo mašte dale rezultate. Svaka od sudionica kući je ponijela unikatan blagdanski ukras, uz jednako važan osjećaj korisno provedenog vremena. 

Šaroliki aranžmani za nadolazeći blagdan

Gospođa Marija Majer (75) rado nam se pohvalila svojim aranžmanom. Vidno zadovoljna što nesretna korona nije poremetila održavanje radionice. ‘”Oduševljena sam, super su se sjetili. Pun pogodak. Već sam se pitala kad će biti neko ovakvo događanje. Inače si složim tak’ nešto svakog Uskrsa, ali ovo je sasvim druga priča kad imate stručnu osobu koja vam to detaljnije pokaže. Moram još dopuniti doma s jajčekima i bit će prekrasno.” 

O radionicama se gospođa Marija redovito informira kroz članstvo u vrbovečkom ogranku Sindikata umirovljenika Hrvatske u kojem se trude animirati starije sugrađane da pronađu aktivnosti po vlastitoj mjeri. No, kreativa nije jedino što ju zanima. Idući dan već je isplanirala provesti na istom mjestu, ali uz računalo. Naime, na rasporedu je zadnji dan informatičke radionice. 

U korak s vremenom – neophodna informatička poduka   

“Imamo završni sat. Tu smo već četiri tjedna. Čuda smo naučili. Djeca su mi za poklon kupila laptop, ali kako su u Zagrebu i u poslu, pa još ova korona, nemaju puno vremena da sve objasne. Preko telefona to baš nije zgodno, tako da mi je ova radionica super koristila. Kao i s ovim aranžmanima. Kad vam netko fino sve pokaže uživo, to je skroz druga priča”, govori gospođa Marija. Na odlasku ne propušta pohvaliti angažiranost ekipe Crvenog križa koji proteklih pet godina vodi ravnateljica Jelena Mucko

Uz trenericu i vježbanje do veće gipkosti

Dok s njom ispraćamo jednu skupinu, u dvorani je druga taman završila s rekreacijom za treću dob. Ipak, samo onu kronološku, jer osmijeha i energije je bilo na izvoz. Gospođe su ozbiljno prionule razgibavanju na loptama za pilates pod budnim okom fizijatrice. Skoro sat vremena posvećenog samo sebi i zdravom stilu života – vježbanju. Izvrsno je bilo, kaže nam gospođa Anica Kralj (68). 

foto: Vlatka Koren

“Preklani smo krenuli s tim vježbama, u starom dijelu, sad smo u ovom novom prostoru. Ovo je stvarno fantazija. Puno nam pomaže. Jednostavno se razgibaš dvaput tjedno. Bilo bi bolje da je možda i više. Trenerica Valentina nam je sjajna. Očito je pogodila struku. Ima smisla za rad s umirovljenicima. Tak’ dobro pokaže te vježbe da ti se razgiba valjda svaki mišić na tijelu.”

Gospođi Anici tjedni treninzi prvenstveno su važni za održavanje forme, a prilika su i za mali odmak od svakodnevnih obaveza. “Dolazimo dosta daleko, iz Lonjice. Nismo tu u Vrbovcu, tak’ da ne možemo svaki čas navratiti. Ali evo, ta rekreacija je isto i zgodno druženje. Ima još događanja kojima se priključimo i bude dosta interesantno. Recimo kao ova izrada aranžmana ili radionica decoupagea.” To je pak tehnika dekoriranja predmeta lijepljenjem papira najčešće cvjetnog uzorka, doznajemo.

Anica kralj (foto: Vlatka Koren)

U tijeku nekoliko EU projekata

Spomenute aktivnosti dio su sad već podulje liste programa koje je Crveni križ Vrbovec intenzivirao od 2018. godine. Osobito su ponosni na aktualne projekte namijenjene osobama starije životne dobi koje provode zahvaljujući dodijeljenim EU sredstvima. 

“Prije tri godine prijavili smo se na poziv za širenje mreže socijalnih usluga u zajednici za osobe starije od 65 godina. To je prvi projekt pod nazivom Nova optika 65 plus. Nakon toga i projekt BuBa – Budi uključen, budi aktivan koji smo prijavili na poziv Pridruži se aktivnoj mirovini. Također, tu je i naš najveći i najvrjedniji, infrastrukturni projekt To nam treba. On je najopsežniji i najzahtjevniji, jer nam nedostaje zgrada gdje bi mogli obavljati sve ove aktivnosti koje već prakticiramo i one koje planiramo. Za to smo kroz projekt uspjeli doći do 15 milijuna kuna. Kupili smo zemljište i tu u centru gradimo objekt koji će biti isključivo namijenjen za osobe starije životne dobi. I mladi će također sudjelovati, ali više kao volonteri i pomoć u aktivnostima. Tražili smo da to bude lokacija u centru, da je lako dostupno većini jer je dostupno prijevozom. Zamislili smo to kao mali Kulturni dom za starije građane”, govori ravnateljica Jelena Mucko. 

Pod njezinim okriljem Crveni križ na širem vrbovečkom području provodi i nastavak projekta Zaželi. Nakon završene prve faze, sad su već dobro uhodani, i korisnici usluge pomoć u kući i pružateljice – gerontodomaćice. S tim projektom imaju najmanje brige, ističe naša sugovornica. Zaposlili su 30 žena koje pružaju pomoć za 210 osoba starije životne dobi koje uglavnom žive po okolnim ruralnim naseljima.

Jelena Mucko (foto: Vlatka Koren)

Iako se grad Vrbovec nalazi u Zagrebačkoj županiji, inače jednoj od najrazvijenijih regionalnih jedinica u Hrvatskoj, i ovdje postoje vidljive razlike između pojedinih gravitirajućih dijelova. “Naša ruralna, seoska područja su itekako zapostavljena. Nema redovnog prijevoza, nema trgovina. Ljudima su teško dostupne te socijalne usluge. Isto tako, ako i imaju djecu, ona često nemaju vremena jer rade i imaju svojih obaveza. Tako da mi uskačemo u tom dijelu i pokušavamo koliko je moguće pokriti te potrebe starijih osoba na terenu”, navodi Mucko.

S kombijem lakše do korisnika na terenu, zapinje s dostavom obroka

Od ove godine velika pomoć im je kombi vozilo koje su dobili u sklopu stotinjak tisuća kuna vrijedan projekt. Zasad uslugu prijevoza za starije osobe obavljaju u lokalnom okruženju, a u planu imaju proširiti zonu prema Zagrebu i Koprivnici, ovisno o potrebama i interesu potencijalnih korisnika. 

U praksi naravno nailaze i na određene probleme, kaže ravnateljica. “Žao mi je što zapinjemo stalno u usluzi dostave obroka. To nikako da riješimo. Moramo sklopiti ugovor s nadležnim ministarstvom, stalno su izgovori da nema novaca. Istovremeno su te tri spomenute usluge – prijevoza, pomoći u kući i dostava obroka, najvažnije stvari koje starije ljude zadržavaju u vlastitom domu. Jer svi oni žele provesti život tamo gdje su dosad bili. U svojoj kućici, svojoj slobodici kak’ se kaže. I ako imaju te najvažnije socijalne usluge, onda zaista konkretno doprinosimo sprečavanju njihovog institucionalnog zbrinjavanja odnosno deinstitucionalizaciji, što je u zadnje vrijeme kod nas jako popularan termin.”

foto: Vlatka Koren

Prema trenutnim podacima socijalne usluge treba još najmanje 250 starijih osoba s područja Vrbovca. Ta će brojka ubuduće sigurno još rasti, pokazuju demografski trendovi. Životni vijek sve se više produljuje, a osim seniora stare i djeca, tako da će potrebe neizbježno biti sve veće. Lokalna zajednica već je prepoznala taj izazov. Ravnateljica gradskog Crvenog križa to potkrepljuje primjerom iz prakse. 

Nepovjerenje brzo zamijene prijateljskim odnosom s gerontodomaćicom

“Naše područje jedino u Hrvatskoj ima najširu mrežu pružatelja socijalnih usluga odnosno udomiteljstva i obiteljskih domova. I sve te potrebe koje su dosad postojale, kad netko nije mogao živjeti sam, uglavnom su se rješavale smještajem u udomiteljske obitelji. Upravo zbog toga stariji su bili zakinuti za ove neke dodatne usluge koje su im jako bitne. S druge strane, ovo je daleko teži posao. Ljudi su često nepovjerljivi. Teško prihvaćaju da im netko dolazi u kuću, da im nešto pomakne, premjesti. No s vremenom kad se naviknu, to budu prijateljski odnosi. Gerontodomaćice ih često obilaze i vikendom, jer to shvaćaju kao brigu za nekog svog, a ne samo kao posao.”

Socijalne usluge na području stotinjak ruralnih naselja oko Vrbovca

S mrežom socijalne usluge pomoći u kući pokrivaju 128 naselja na širem području Vrbovca. Svaka gerontodomaćica obilazi starije u tri, četiri sela. Potrebe su velike, a u Crvenom križu nadaju se da će zadržati postojeću razinu usluge i nastaviti s nadogradnjom kroz dodatne animacijske aktivnosti. Poput radionica s početka razgovora na kojima mogu ponešto novog naučiti, podružiti se s vršnjacima i također važno bez dodatnog troška za umirovljenički budžet. “Vjerujem da smo uspjeli s ovim osjetno podigli razinu kvalitete življenja naših starijih sugrađana. Žao nam je što nas ova pandemija jako ograničava i sputava. Ali opet, da toga nema, vjerojatno bi bio neki drugi problem”, dodaje ravnateljica.

foto: Vlatka Koren

Kreativnih ideja nikada dovoljno. Tako se u opremi za radionice, poput šivaćih mašina, našao i super moderni stroj za štikanje. Za manje upućene, mašina opremljena tradicionalnom iglom s pomoću softwarea brzo i jednostavno izbacuje koncem izvezen odabrani motiv. Recimo sada prigodne uskrsnog zeca i pisanice. Idući korak mogla bi biti izrada lokalnih suvenira, a zatim – tko zna. Netko od polaznika možda se nakon toga odluči ponuditi ih u vlastitoj proizvodnji i u zlatnim godinama okušati se u poduzetničkim vodama.        

Dnevni boravak za starije Vrbovčane na čekanju zbog korone

Dotad će se moći zaokupiti i skorim radionicama permakulture i hortikulture kao antidepresivne terapije u kojima je grad Vrbovec jedan od partnera na projektu ‘Nova optika 65 plus’. U okviru istog, ovisno o razvoju situacije s koronom, tamošnji Crveni križ otvorit će i dnevni boravak za starije osobe. Ideja je spojiti brigu o ovisnom članu obitelji zbog poslovnih ili drugih obaveza.

Ovaj prilog objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Udruge Hoću stranicu.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.