Prati nas

Vijesti

Pomoć najsiromašnijima

Ministar socijale Aladrović najavio je veće iznose socijalne pomoći

Riječ je o ispunjenju predizbornog programa, kaže ministar rada i socijalne politike. Trenutačno zajamčena minimalna naknada, što je službeni naziv socijalne pomoći, iznosi 800 kuna za samca ili prvu odraslu osobu u kućanstvu, 480 kuna za drugu odraslu osobu i 320 kuna za dijete, bez obzira na njegovu dob.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: HTV)

“Želimo povećati naknade u sustavu socijalne skrbi jer smatramo da adekvatnost tih naknada u ovom trenutku nije dovoljna. Mi smo u HDZ-u u svojem predizbornom programu obećali podizanje osnovice temeljne socijalne naknade, odnosno zajamčene minimalne naknade, s 800 na 1.500 kuna mjesečno. Sada ćemo je podići na 1.000 kuna, što smatramo prvim korakom u rješavanju adekvatnosti visine naknada”, potvrdio je za Jutarnji list ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović.

Na pitanje smatra li da će 1.000 kuna biti dovoljno za podmirivanje svih životnih potreba odrasle osobe, poput troškova stanovanja, prehrane ili odjeće, ministar odgovara kako se radi o povećanju koje državni proračun u ovom trenutku dopušta.

“Mi se moramo voditi financijskim principima državnog proračuna koji su održivi i koji su mogući. Ako me osobno pitate, mi očekujemo i želimo kao vlada ovu naknadu podići na visinu koju smo si sami zadali, odnosno na 1.500 kuna. Razlika između sadašnjih 800 i 1.000 kuna, koliko će ta naknada uskoro iznositi, prvi je pozitivni korak”, kaže ministar Aladrović.

Oglas

Ističe kako će se mijenjati i način izračuna socijalne pomoći za druge kategorije stanovništva (druge odrasle osobe u kućanstvu, djecu, radno nesposobne osobe itd.) i to u korist djece i nemoćnih.

Trenutačno zajamčena minimalna naknada, što je službeni naziv socijalne pomoći, iznosi 800 kuna za samca ili prvu odraslu osobu u kućanstvu, 480 kuna za drugu odraslu osobu i 320 kuna za dijete, bez obzira na njegovu dob, donosi Jutarnji list.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.