Prati nas

Vijesti

Kaptol

Bozanić čestitao Uskrs: Draga braćo i sestre, Bog nas nije napustio!

Koje značenje za čovječanstvo ima Isusovo uskrsnuće? Ono svjedoči da je Božja ljubav jača od zla i same smrti. Isusovo uskrsnuće može promijeniti naš život, može učiniti da procvjetaju pustinje našega srca.

Objavljeno

|

Josip Bozanić (screenshot: SBTV/Youtube)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je vjernicima Uskrs- središnji kršćanski blagdan. “Da Krist nije uskrsnuo, ne bi bilo ni kršćana, ni Crkve, niti kršćanske vjere. Sve bi završilo na Veliki petak sa zapečaćenim Isusovim grobom”, kaže Bozanić u čestitci koju možete pročitati u nastavku.

Isus je bio razapet na križu, ali On je uskrsnuo. Taj je događaj u temelju naše vjere i naše nade. Da Krist nije uskrsnuo, kršćanstvo bi izgubilo svaku vrijednost, a svekoliko poslanje Crkve bilo bi uzaludno. Evanđeoski navještaj započeo je Isusovim uskrsnućem i od toga uvijek iznova počinje.

Crkva svakom pojedincu i svim ljudima ne prestaje naviještati: Krist je uskrsnuo! Taj navještaj, kojim počinje novi svijet oslobođen ropstva grijeha i smrti, mi vjernici ponavljamo riječima, ali još više svjedočanstvom vlastitoga života. Naime, Krist Uskrsli je izlazak, prijelaz čovjeka iz ropstva grijeha i zla u slobodu ljubavi i dobra. Bog je uistinu Život. Bog je Život, i to samo Život. A Božja slava jest: živi čovjek. Uskrsnućem Isusa Krista Bog nas je oslobodio ropstva grijeha i smrti te nam je otvorio vrata vječnog života.

Koje značenje za čovječanstvo ima Isusovo uskrsnuće? Ono svjedoči da je Božja ljubav jača od zla i same smrti. Isusovo uskrsnuće može promijeniti naš život, može učiniti da procvjetaju pustinje našega srca. To učini samo Božja ljubav. Vjerovati u Boga znači vjerovati da nas Bog doista ljubi, da je živ i prisutan među nama, da na otajstven način djeluje u našoj povijesti. Vjerovati u Boga znači da nas Bog ne napušta, da svojom beskrajnom providnošću izvlači dobro iz zla, koje nas okružuje.

Stoga “Kristovo uskrsnuće posvuda širi klice toga novoga svijeta; i ako ih se odreže, one ponovno niču, jer je Gospodinovo uskrsnuće već prodrlo u skriveno klupko ove povijesti, jer Isus nije uskrsnuo uzalud”. Papa Franjo svima upravlja direktan poziv: »Ne ostanimo na margini te povorke žive nade!« (EG, 278).

Isus je umro i uskrsnuo jednom zauvijek i za sve, ali snaga Kristova uskrsnuća, taj prijelaz iz ropstva zla u slobodu dobra, treba se događati u svakom trenutku našega života, u redovitim prilikama našega postojanja, u svakodnevnom životu, jer tko vjeruje u Isusa Uskrsloga ima život vječni.

Braćo i sestre, još uvijek osjećamo duboke tragove potresa u raznim područjima života, a i pandemija koronavirusa ne prestaje. Dapače, posljednjih se dana susrećemo s pojačanim širenjem te pošasti. Stoga, dok svima preporučujem razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju, pozivam sve da i ovih dana svoje molitve uzdižemo svemogućem Bogu, jedinom utočištu u ljudskoj nemoći, kako bismo, dok traje ovo vrijeme nevolja, svi pronašli utjehu u Božjem milosrđu.

Molimo dobrog Boga da milostivo pogleda na patnju svojih sinova i kćeri, pritisnutih bolima sadašnje pandemije, da svojom milošću ublaži trpljenja bolesnih, podari snagu onima koji se za njih brinu, a vječni pokoj i puninu otkupljenja našim dragim pokojnima. Molimo i za sve one koji pate od posljedica pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenomu osoblju, utjehu obiteljima koje ih prate i s njima pate.

Braćo i sestre, u ovim vremenima raznih odvojenosti i poljuljanih sigurnosti, posebno molim za naše obitelji, koje se potvrđuju kao istinska životna uporišta, kao potrebni prostori ljudskog zajedništva te Božje blizine i ljubavi.

Dragi vjernici i svi ljudi dobre volje, primite ovu moju uskrsnu čestitku kao izraz ljudske blizine, jer ste dio mojih molitava i preporuka Gospodinu vaših nakana i životnih poteškoća.

S posebnom pak ljubavlju molim za našu domovinu Hrvatsku i sve njezine građane, da nas Uskrsli Gospodin obdari snagom svoga obnoviteljskog Duha radosti i mira.

Draga braćo i sestre, Bog nas nije napustio! Uskrs nas vodi prema Životu. Gospodin nam i ove godine otvara prostore novoga života, dajući nam milost slavlja Uskrsa, za koji molim da svima bude blagoslovljen. Svima želim sretan Uskrs”,

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.