Prati nas

Vijesti

Odjeci

Hrelja oštro o COVID dodatku: Puno hvale i samohvale, poprilično neukusno

Pregovori su, dodaje, bili pod velom tajne te se puno odugovlačilo. Zato, smatra Hrelja, opravdane su kritike građana da su stavljeni pred gotov čin.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja hvali Plenkovića.
Silvano Hrelja

Silvano Hrelja, saborski zastupnik iz Hrvatske stranke umirovljenika oštro je u programu N1 televizije kritizirao jučer potvrđenu mjeru COVID dodatka. Riječ je o jednokratnoj pomoći umirovljenicima i to onima koji imaju mirovinu manju od 4.000 kuna.

“Taj će iznos, koji je dvostruko manji od platforme koju sam predstavio u Saboru, pomoći onima koji stvarno žive od tako niskih mirovina. Međutim, nisam nikako očekivao ovoliko pompe, proglašenje epohalnog događaja. Sad se prezentira da su veliki napori vlade učinjeni, ali moram reći da je i taj novac ionako rezerviran u proračunu. Od milijarde i 200 milijuna kuna 200 milijuna je potrošeno za iznimno malo usklađivanja mirovina. Prema tome, nije se Vlada pretrgnula”, navodi Hrelja.

“Bilo je puno samohvale i hvale, što je ispalo prema građanima poprilično neukusno. Pogotovo na tiskovnoj konferenciji”, oštro komentira Hrelja. „Ne možemo govoriti da je preraspodjela novaca građana u proračunu neki veliki milodar, niti epohalno rješenje za umirovljenike. Taj dodatak je samo jedna infuzija za one teško oboljele od bolesti siromaštva koja se naglo širi Hrvatskom. Mislim da se trebalo puno više boriti za puno veći dodatak.”

Pregovori su, dodaje, bili pod velom tajne te se puno odugovlačilo. Zato, smatra Hrelja, opravdane su kritike građana da su stavljeni pred gotov čin. “U suštini se nije pregovaralo. Ako je, pregovarali su ministri Marić i Aladrović pred premijerom. Tako se ne pregovara.” Hrelja je još jednom kritizirao i pregovarače iz umirovljeničkih udruga za koje kaže da nisu pregovarali, već da su se dogovarali. “Uostalom, ako ste savjetnik Vlade u Nacionalnom vijeću, kako možete biti istovremeno pregovarač?”

Na komentar da je njegova Hrvatska stranka umirovljenika sudjelovala u pregovorima Hrelja kaže da je njegov prijedlog inicijalno prepolovljen: “Ne treba se takmičiti sam sa sobom koliko puta reći – Hvala gazda što si mi ovoliko dao. Ako nastavimo, sutra ćemo gledati ljude kako zahvaljuju bankomatu što im je dao njihov novac. Predsjednik i ministri nisu dali iz svog džepa, svoje djedovine ili imovine.”

Na ponovljeno pitanje da je predsjednik njegove stranke Veselko Gabričević vrlo zadovoljan pregovorima, Hrelja odgovara: “Ja nisam zadovoljan. To što je on zadovoljan i što je premijer zadovoljan s njim, to su njihove stvari. Sa zastupnikom Hrvatske stranke umirovljenika se komunicira, a zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika neće salutirati ni pred kime.” Nakon što je predložio COVID dodatak, iz pregovora je isključen, zaključuje Hrelja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.