Prati nas

Vijesti

Javno zdravlje

Plenković: Cijepite se, pridonesimo zajedno zdravstvenoj sigurnosti

Prema aktualnim podacima, do ljeta, 30. lipnja bismo trebali na raspolaganju imati 3,1 milijun doza cjepiva što bi trebalo biti dovoljno da se cijepi 50 do 55 posto stanovništva iznad 18 godina, kaže premijer.

Objavljeno

|

Plenković obećao veće mirovine.
Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

Na početku redovne sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković uputio je apel građanima, posebno starijim osobama da se što prije cijepe protiv koronavirusa.

“Nakon sedam tjedana rasta već 10 dana bilježimo stagnaciju što je ohrabrujuće. Međutim, to nije znak za opuštanje. Nastavimo se pridržavati mjera. Imali smo 1,8 posto više zaraženih u posljednjih sedam dana u odnosu na prethodni tjedan. Značajno je manji od prošlotjednog porasta od 29 posto. Broj preminulih je i dalje velik i odraz je visokih brojeva prije dva ili više tjedana”, kazao je Plenković.

“Prema aktualnim podacima, do ljeta, 30. lipnja bismo trebali na raspolaganju imati 3,1 milijun doza cjepiva što bi trebalo biti dovoljno da se cijepi 50 do 55 posto stanovništva iznad 18 godina”, naveo je dodao da je država osigurala dovoljne količine cjepiva, a sa županima je obavljen razgovor kako bi se proces cijepljenja intenzivirao. Poručio je da treba krenuti u masovnije cijepljenje. “Cjepiva će iz tjedna u tjedan biti dovoljno”.

“Pozivam sugrađane da nazovu svoje liječnike, da se prijave na platformu i da tako zajednički pridonesemo zdravstvenoj sigurnosti. Dosad je cijepljeno 17,2 posto posto odraslih barem jednom dozom. Taj broj je potrebno značajno povećati idućih dva mjeseca i desetak dana”, poručio je premijer. Poseban poziv uputio je starijim osobama. Do sada je cijepljeno 43 posto osoba starijih od 65 godina, a 47 posto starijih od 80 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.