Prati nas

Show

Odlazak

Preminuo je princ Filip, nije dočekao stoti rođendan

Godine 1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolja Grčke i Danske te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten.

Objavljeno

|

Princ Filip (screenshot: Youtube)

“U dubokoj tuzi Njeno visočanstvo Kraljice objavljuje smrt svoga voljenog supruga – Njegovog kraljevskog visočanstva Princa Filipa, vojvode od Edinburgha”, upravo je objavljeno na službenim stranicama britanske monarhije.

“Njegovo kraljevstvo visočanstvo je preminulo mirno ovoga jutra u dvorcu Windsor. Najavu pogreba objavit ćemo naknadno. Kraljevska obitelj ujedinjenja je s ljudima diljem svijeta u ovoj žalosti”, stoji u objavi.

Princ Filip, vojvoda od Edinburgha rođen je na Krf, 10. lipnja 1921. godine kao Filip Grčki i Danski, kasnije Filip Mountbatten, bio je britanski princ i suprug kraljice Elizabete II. Sin je grčkog princa Andrije iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (1882. – 1944.), ogranka Oldenburgovaca i princeze Alise od Battenberga (1885. – 1969.).

je li Elizabeta imala ljubavnika?
Elizabeta i Filip, službena fotografija povodom 70 godina braka kraljevskog para

Školovao se u Velikoj Britaniji, a tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku. Godine 1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolja Grčke i Danske te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten. Osim toga bitno je navesti da je nakon što se odrekao grčke i danske krune, prešao s grčkog pravoslavlja na anglikanstvo te postao britanskim subjektom. Krajem iste godine oženio se daljnjom rođakinjom princezom Elizabetom te je primio naslove vojvode Edinburgha, grofa Merionetha i baruna Greenwicha.

foto: RoyalFamily/Instagram

Nastavio je službu u britanskoj Kraljevskoj mornarici do ustoličenja Elizabete za kraljicu 1952. godine. Godine 1957. imenovan je Princom Ujedinjenog Kraljevstva, a 1960. donesena je odluka kojom će dalji članovi dinastije nositi prezime Mountbatten-Windsor.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.