Prati nas

Mozaik

Enfant terrible

Prisjetili smo se nekih od najluđih izjava princa Philipa

Princ Philip bio je jedan od omiljenih članova britanske kraljevske obitelji kojemu se često događalo da “ispali” koju neprimjerenu…

Objavljeno

|

je li Elizabeta imala ljubavnika?
Elizabeta i Filip, službena fotografija povodom 70 godina braka kraljevskog para

Ujedinjeno kraljevstvo oprašta se od jednog od svojih omiljenih članova, princa Philipa, kraljičinog supruga, koji je umro u 100. godini života.

Od njega se opraštaju članovi kraljevske obitelji, ali i britanske javnosti, a njegov unuk, prijestolonasljednik princ William, kazao je: “Moj djed bio je izniman muškarac, pripadnik iznimne generacije. Catherine i ja nastavit ćemo činiti ono što bi on želio i biti podrška kraljici u godinama koje dolaze. Nedostajat će mi djed, no znam da bi on želio da se prihvatimo posla.”

Zbog smrti princa Philipa u London se vratio i njegov odbjegli unuk princ Harry, no supruga Meghan nije bila s njim. Naime, liječnici su kazali kako putovanje s obzirom na njen visoki stupanj trudnoće i pandemiju – ali i činjenicu da je nedavno doživjela spontani pobačaj – nikako ne bi bilo preporučljivo.

Harry se od djeda oprostio biranim riječima te je, između ostalog, rekao: “Moj djed je bio čovjek od službe, časti i velikog humora. Bio je autentičan, vrlo oštrouman i mogao je zadržati pažnju cijelog društva zbog svog šarma, ali i zato što nikad niste znali što bi mogao sljedeće reći.”

A princ Philip ostat će upamćen možda i ponajviše po ovom posljednjem. Naime, princu se doista često događalo da “ispali” neku neprimjerenu izjavu. Ovih dana mediji su se prisjetili nekih njegovih najluđih izjava:

“U školstvu, Škoti stvarno znaju što je najbolje za njih. Uistinu, samo Škoti mogu preživjeti škotski obrazovni sustav” – u govoru na Sveučilištu u Edinburghu 1953.

Kad su ga 1967. pitali bi li htio te godine posjetio SSSR, iskreno je odgovorio: “Jako bih volio otputovati u Rusiju premda su gadovi pobili polovicu moje obitelji.”

Pri posjetu organizacije za zaštitu prirode World Wildlife Fund 1986. izjavio je: “Ako ima četiri noge i nije stolac, ako ima dva krila i leti, a nije zrakoplov, ako pliva, a nije podmornica, Kinezi će to pojesti.”

“Joj, ne! Mogao bih dobiti neku užasnu bolest!”, kazao je pri posjetu Australiji 1992. kad su ga pitali želi li pogladiti koalu.

“Nemojte hraniti svoje zečeve papajom, jer bi to mogao biti kontraceptiv. A onda, s druge strane, to možda ne važi za zečeve” – dajući savjet karipskom uzgajivaču zečeva Anguilli 1994.

“U moje vrijeme, u ratu je to bilo pitanje sreće. Nismo imali savjetnike koji su letjeli okolo svaki put kad bi netko bio ranjen i ispitivali: Jeste li dobro? Jeste li sigurni da je sve u redu? Jednostavno bismo stisnuli zube” – o pitanju savjetovanja zbog stresa za vojnike 1995.

Kad je 1997. godine pozdravljao tadašnjeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla tijekom njegova službenog posjeta Velikoj Britaniji, obratio mu se s “Reichskanzler”. Iako se taj izraz rabio za njemačkog kancelara od početka 19. stoljeća, posljednji koji ga je doista koristio bio je Adolf Hitler.

“Znači, uspio si da te ovdje ne pojedu” – rekao je britanskom studentu koji je s naprtnjačom na leđima propješačio Papuu Novu Gvineju, tijekom službenog posjeta toj zemlji 1998.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.