Prati nas

Vijesti

Činjenice

CMS odgovorio Škori: ‘Šokantno! Otkrivamo toplu vodu iz svojih izvješća!’

Kandidat za gradonačelnika Zagreba odlučio se na dobro prokušanu “orbanovsku” taktiku demoniziranja civilnog društva i produbljivanja podjela kako bi aktivirao glasače desnice.

Objavljeno

|

Miroslav Škoro (screenshot: Youtube)

“Šokantno, otkrivamo toplu vodu iz svojih izvještaja!” objava je Centra za mirovne studije, organizacije civilnog društva, koji se našao na meti kampanje gradonačelničkog kandidata Miroslava Škore. Naime, odbacujući svaku raspravu o komunalnim problemima, Škoro se odlučio za taktiku demoniziranja svake organizacije s kojom je veze imao njegov protukanidat Tomislav Tomašević, kandidat zeleno-lijeve platforme Možemo.

Ukratko, Škoro je odlučio uspjeh hrvatskih organizacija na međunarodnim i europskim natječajima prikazati kao nešto loše, što je CMS obrazložio u izjavi koju prenosimo u nastavku.

CMS u državni i lokalni proračun uplaćuje više nego što iz njega uprihodi

CMS je u osam godina u Hrvatsku dovukao gotovo 30 milijuna kuna za projekte od važnosti za RH, a samo putem doprinosa, poreza i prireza uplatio više od 7 milijuna kuna u državni i gradski proračun, što je vidljivo iz javno dostupnih godišnjih izvještaja.

Povodom ciljano i namjerno manipulativnih objava kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba Miroslava Škore o našim aktivnostima i financiranju, ponovno objavljujemo osnovne podatke o svom radu.

Iako g. Škoro i Domovinski pokret pokušavaju uvjeriti javnost kako udruge skrivaju svoje financiranje, Centar za mirovne studije (CMS), kao i mnoge druge udruge u Hrvatskoj, svake godine u skladu s propisima objavljuje svoje godišnje financijske izvještaje i ekstenzivne izvještaje o mnogobrojnim provedenim programima i aktivnostima. Sve je dostupno u samo nekoliko klikova na stranici Centra za mirovne studije. Pa krenimo redom.

Većina prihoda CMS-a, oko 70%, dolazi od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija tj. ostvaruje se prolaskom na izrazito kompetitivnim natječajima i provedbom zahtjevnih EU projekata. Drugim riječima, natječući se s brojnim organizacijama i institucijama iz država članica Europske unije, CMS omogućuje da se taj novac, umjesto u Belgiji, Francuskoj ili Njemačkoj, koristi u Hrvatskoj. Za provedbu aktivnosti koristimo usluge i rad domaćih obrta, zadruga i tvrtki, čime aktivno doprinosimo hrvatskoj ekonomiji sredstvima iz fondova Europske unije. Iz ovog smo izvora od 2013. godine u Hrvatsku doveli oko 30 milijuna kuna. U tome CMS nije iznimka – civilno je društvo u Hrvatskoj iznimno uspješno u povlačenju EU sredstava, dok se političari hvale mnogo slabijim rezultatima.  

Nadalje, suprotno insinuacijama, prihodi CMS-a iz državnog proračuna, sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i jedinica lokalne te regionalne samouprave u razdoblju od 2013. godine prosječno su bili ukupno oko 12%, pri čemu smo iz sredstava Grada Zagreba prosječno ostvarivali 0,55% svojih prihoda. Sva sredstva iz nacionalnih izvora ostvarili smo na javnim natječajima, a donatorima smo opravdali svaku lipu.

U državni smo proračun i proračun Grada Zagreba od 2013. godine samo kroz doprinose na plaću i doprinose iz plaće (mirovinsko i zdravstveno osiguranje), porez i prirez uplatili najmanje 7 milijuna kuna, što je više od gotovo 5 milijuna kuna koliko smo u ovom razdoblju uprihodili iz javnih sredstava RH. Ne treba biti doktor ekonomije da bi se to izračunalo.

Sve prihode trošimo na aktivnosti koje provodimo, dok na ukupni trošak plaća radnica u CMS-u koje provode te aktivnosti odlazi oko 40% sredstava. Direktno prozvana Sandra Benčić, koja je u CMS-u radila od 2011. do 2017. godine, samo je jedna od radnica koje su za svoj rad, sukladno Zakonu o radu, zarađivale plaću u okviru zagrebačkog prosjeka. 

Svaku kunu i lipu ulažemo u razvoj ovog društva i koristimo sukladno propisima, zahtjevnim pravilima donatora i najvišim načelima transparentnosti i odgovornog upravljanja. CMS svake godine daje na revizijski uvid svoje financijske izvještaje ovlaštenom neovisnom revizoru, o čemu uvijek dobijemo pozitivan zaključak.

Miroslav Škoro ne samo da pokušava obmanuti javnost i time omalovažava građane i građanke koje želi predstavljati, pokušavajući im otkriti toplu vodu, nego i pogrešno interpretira podatke koji se nalaze u javno dostupnim izvještajima. Ako se, pak, ne radi o pokušaju obmanjivanja javnosti i diskreditacije organizacija civilnog društva, onda je zabrinjavajuće što čovjek koji ne zna razaznati proračunske stavke u godišnjem izvještaju jedne organizacije civilnog društva, želi u rukama imati najveći gradski proračun u Hrvatskoj.

Kao i mnogim drugim udrugama, od naših su nam financija daleko važniji programi i aktivnosti koje provodimo za dobrobit društva u kojemu živimo. CMS, koji djeluje od 1997. godine, kroz svoj rad promiče mir i nenasilje te gradi društvo jednakosti, solidarnosti i društvene pravde. Od usavršavanja nastavnica do prosvjeda za očuvanje naših javnih dobara; od borbe da autoceste ostanu u rukama građanki i građana do besplatne pravne pomoći za žrtve nasilja i druge obespravljene; od traženja da umjesto vojnih aviona građani imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i organiziranu civilnu zaštitu u slučaju potresa, poplava i požara do podrške najranjivijima u našem društvu, CMS svojim projektima i volonterskim radom želi izgraditi pravednije društvo u kojem svi imamo jednaka prava i uvjete za dostojanstven život.

Upravo ćemo to nastaviti raditi, usprkos lažnim vijestima i pokušajima diskreditiranja. Pratite nas i dalje 😉

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.