Prati nas

Vijesti

Bez granice

Šeperić: Propisana dob za umirovljenje moga bi se smatrati diskriminacijom

Iako je istina da je stanovništvo sve starije, za održivost cijelog sustava socijalne države bitniji je omjer radno aktivnog i uzdržavanog stanovništva, koje uz starije uključuje djecu i mlade.

Objavljeno

|

Kako ne dobiti otkaz?
foto: BigStock

Izvršni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Darko Šeperić komentirao je za Novosti namjeru Ministarstva rada da ukine automatski prekid radnog odnosa sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

“Pravo na odlazak u mirovinu sa 65 godina i 15 godina staža zajamčeno je Zakonom o obveznom mirovinskom osiguranju. S našim očekivanim trajanjem života i uvjetima na tržištu rada to je realan uvjet. S druge strane, posve je u redu da se onima koji to žele i mogu otvori mogućnost da rade duže. Iako je to moguće i danas, trenutno uređenje iz Zakona o radu izuzetno je nepoticajno za poslodavce da radnicima ponude nastavak regularnog radnog odnosa nakon 65. godine”, kaže Šeperić.

Brojne europske zemlje nemaju takve zakonske odredbe koje bi nekoga poslale u mirovinu zbog navršene dobi, a Šeperić kaže i da bi se u nekim zemljama takva odredba smatrala diskriminacijom po osnovi dobi.

“Iako je istina da je stanovništvo sve starije, za održivost cijelog sustava socijalne države bitniji je omjer radno aktivnog i uzdržavanog stanovništva, koje uz starije uključuje djecu i mlade. Taj omjer se puno manje dramatično mijenja, jer je i djece manje nego nekada. U svakom slučaju, dobro je i logično davati poticaje onima koji mogu i žele da ostanu raditi duže, ali ne treba misliti da će to riješiti demografski problem, pa čak ni problem samog mirovinskog sustava. Sa širenjem prekarnog rada i atipičnih oblika ugovora kojima se sustavno izbjegava plaćanje doprinosa dugoročno ćemo morati tražiti nova rješenja za mirovinski sustav i njegovo financiranje”, navodi izvršni tajnik SSSH za Novosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.