Prati nas

Vijesti

Mirovina nije naknada

Pitali smo HZMO o mirovini Ante Kostelića, evo što nam je odgovorio

‘Zar tebi nije neugodno da čuješ da ću ja npr. imati penziju od dvije i pol tisuće kuna?’ nedavno je umirovljeni trener Ante Kostelić pitao novinara javne televizije.

Objavljeno

|

Ante Kostelić (screenshot: HTV)

Nakon što je umirovljeni trener Ante Kostelić objavio da će mu mirovina biti tek 2.500 kuna, javnost je počela špekulirati o načinu na koji su mirovinski osigurani profesionalni sportaši i treneri. Kako im se računaju mirovine, pitali smo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

“Fizičke osobe u sustavu sporta (npr. sportaš, trener, instruktor, voditelj) obvezno se mirovinski osiguravaju kao osobe u radnom odnosu, osobe koje samostalno obavljaju profesionalnu djelatnost, odnosno kao vrhunski sportaši ako nisu obvezno osigurani na mirovinsko osiguranje po nekom od drugih obveznih osnova osiguranja”, odgovoreno nam je iz HZMO-a.

Svota mirovine svakog pojedinog osiguranika ovisi o ostvarenim plaćama i osnovicama na koje su obračunati doprinosi za mirovinsko osiguranje tijekom radnog vijeka kao i o duljini ostvarenog mirovinskog staža.

“Napominjemo da za kategoriju osiguranika – vrhunskih sportaša Zakonom o mirovinskom osiguranju (ZOMO) nije propisan način izračuna mirovine različit od izračuna za ostale osiguranike, a također u sustavu mirovinskog osiguranja ne postoji poseban propis kojim bi bilo regulirano ostvarivanje prava na mirovinu vrhunskih sportaša prema drugačijim uvjetima od onih propisanih općim propisom odnosno ZOMO-om“, kažu u Mirovinskom.

Drugim riječima, u sustavu mirovinskog osiguranja ne postoji posebna kategorizacija osiguranika vrhunskih sportaša prema sportskim uspjesima i prema obavljanju određene funkcije u sportu kao niti institut tzv. “sportske mirovine”.

Nadalje, HZMO ističe da pojam mirovine  iz sustava mirovinskog osiguranja ne treba miješati s pravom na trajne novčane mjesečne naknade koje sportaši mogu ostvariti prema odredbama posebnog zakona, odnosno Zakona o sportu.

Konkretan slučaj Ante Kostelića HZMO nije želio komentirati zbog zaštite osobnih podataka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.