Prati nas

Aktivno starenje

Koprivnica

Umirovljenici volontiraju: ‘Biti na pomoći drugim ljudima, zaista ispunjava’

Volonterski klub za umirovljenike iz Koprivnice nastoji potaknuti umirovljenike da budu aktivni u svoje slobodno vrijeme te da ga iskoriste ugodno i korisno.

Objavljeno

|

Penzioneri volonteri (foto: Crveni križ Koprivnica)

Pomaganje drugima zbog čiste radosti pomaganja, zbog stjecanja novih iskustava, zbog društva, zbog osjećaja da smo korisni i da svojim radom i zalaganjem doprinosimo tome da svijet bude bolje mjesto – tako bi se, ukratko, moglo opisati volontiranje.

Prema Europskom manifestu o volontiranju, volontiranje je aktivnost koja se poduzima slobodnom voljom pojedinca te osobnim izborom i motivacijom; bez želje za financijskom dobiti; u organiziranom okruženju (unutar nevladinih udruga, volonterskih centara, manje ili više organiziranih neformalnih skupina); u želji da se pomogne drugim osobama i društvu u cjelini, pridonoseći zajedničkim vrijednostima, bez osobnih interesa.

Iz tih razloga za volontiranje se odlučuju i mnogi ljudi koji su završili sa svojim radnim stažem i otišli u zasluženu mirovinu, no i dalje žele i mogu dati svoj doprinos lokalnoj zajednici. Nerijetko odlučuju raditi iste ili slične poslove koje su radili i tijekom mladosti, dok su bili zaposleni, pa svoje znanje i iskustvo sada nesebično dijele s ostalima.

Takva je i priča gospođe Mice Lončar iz Koprivnice, umirovljene medicinske sestre koja se uključila u volonterski program Crvenog križa grada Koprivnice “Penzioner volonter” i koja, među ostalim, kao volonterka pomaže i u cijepljenju Koprivničana protiv koronavirusa. Porazgovarali smo s njom,a ona nam je ispričala kako to da je, iako je u mirovini, odlučila postati volonterka i zašto se na to odlučila.

“Osjećala sam da mogu još puno dati zajednici”

“Nakon umirovljenja imala sam mnogo slobodnog vremena. Osjećala sam da još mogu i želim učiniti nešto za zajednicu u kojoj živim, a mnogima u našem društvu je potrebna pomoć. Stoga sam odlučila učlaniti u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica te sad često volontiram u akcijama koje organiziraju, a rado odlazim i na aktivnosti njihovog Kluba umirovljenika”, kaže gospođa Mica i opisuje neke od svojih posljednjih volonterskih zadataka.

“Evo, prošli tjedan sam volontirala u akciji prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu u jednom trgovačkom centru, a pomagala sam i prilikom masovnog cijepljenja u srednjoškolskoj sportskoj dvorani. Osim toga bila sam i na kreativnoj radionici u Klubu umirovljenika i naučila vesti koncem sliku na kartonu, zatim na vježbanju u vodi koje je za članove Kluba organizirano na Gradskim bazenima ‘Cerine’ te sam posjetila izložbe u Galeriji Koprivnica, uz stručno vodstvo muzejskih kustosa”, opisuje gospođa Mica svoj vrlo aktivan i zanimljiv umirovljenički život.

Na pitanje misli li da su umirovljenici općenito dovoljno aktivni ili se prečesto prepuštaju letargiji, gospođa Mica kaže kako je to individualno. “To ovisi o osobi, koliko je spremna uključiti se u bilo kakvu aktivnost. Mnoge u tome sada pomalo koči pandemija odnosno zdravstvene prilike ili neprilike.”

Zbog osjećaja da svojim radom doprinosi zajednici i da netko od njezinog angažmana ima koristi, osjeća se, kaže, ispunjeno. “Mnogo godina sam radila s ljudima i oduvijek sam socijalno osjetljiva, a sad mi se pružila prilika da se aktivno uključim i pomognem zajednici i potrebitima. Osjećam se zaista ispunjeno i zadovoljno.”

Penzioneri volonteri (foto: Crveni križ Koprivnica)

Svima onima koji razmišljaju o volontiranju, ali se još nisu na to odlučili, ima jednostavnu poruku: samo krenite! “Poručila bih im da su to trebali učiniti još jučer. To je neprocjenljiva vrijednost, biti na pomoć drugim ljudima, jer to zaista ispunjava. Uvijek se kaže: bolje je kad možeš nekom pomoći, nego kad trebaš tražiti pomoć. Sve ovo volontiranje vezano uz Crveni križ meni je jedna lijepa priča o kojoj bih mogla dugo pričati…”, kaže gospođa Mica Lončar.

Projekt “Volonter penzioner”

Voditeljica projekta “Volonter penzioner” je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Adela Sočev, koja nam je ukratko predstavila projekt. “Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u svoje djelovanje uključuje različite skupine građana. Budući da imaju više slobodnog vremena od mlađih i zaposlenih, starije osobe vrlo često i rado volontiraju u našim akcijama. Razmišljali smo kako bi njihov angažman podigli na višu razinu i ujedno podigli kvalitetu života umirovljenika te je tako nastala ideja za projekt ‘Volonter penzioner'”, kaže gospođa Sočev.

Zajedno s partnerima, a to su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije “Rad na dar”, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena “Kamengrad” iz koprivničkog prigradskog naselja Starigrad, nastao je projekt koji uključuje mnoštvo različitih mogućnosti za umirovljenike.

“Osim što se potiče uključivanje u život zajednice kroz volontiranje, kroz ovaj projekt umirovljenici mogu birati zaista različite programe kojima se potiče njihova mentalna, fizička i psihička aktivnost”, kaže Sočev te dodaje kako je na natječaju Ministarstva rada i mirovinskog sustava za ovaj projekt odobreno skoro dva milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv “‘Pridruži se – Aktivni u mirovini”. Projekt je počeo 19. listopada 2020. i ugovoren je na tri godine.

Umirovljenici pomažu u procjepljivanju stanovništva

Programom su obuhvaćene doista različite aktivnosti i može se volontirati na različite načine. “Kroz projekt je zamišljeno volontiranje umirovljenika u akcijama prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu, koje Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica već godinama provodi u trgovačkim centrima. Prikupljene prehrambene namirnice i higijenski artikli se svaki tjedan dijele u Socijalnoj samoposluzi osobama u potrebi. U pripremu i podjelu tih paketa također su uključeni umirovljenici”, kaže Sočev.

“Budući da među našim volonterima starije životne dobi ima umirovljenih zdravstvenih djelatnika, kad je počela epidemija, izrazili su želju pomagati u akcijama suzbijanja širenja koronavirusa. Konkretno, umirovljenici kao naši volonteri sada redovito pomažu u provedbi masovnih cijepljenja protiv koronavirusa.”

Paralelno s tim volonterskim aktivnostima, kroz projekt „Volonter penzioner“ odvija se i mnoštvo različitih programa za umirovljenike. Da spomenemo samo neke: predavanja liječnika, vježbanje s trenerom, mjerenja tlaka i šećera u krvi, posjeti izložbama, kreativne radionice, zdravstveno savjetovalište… Uskoro kreću kompjutorske radionice i psihološka predavanja, u pripremi su fotografske radionice, edukacije o začinskom i ljekovitom bilju, a u pripremi je i otvaranje posudionice pomagala te još mnoštvo zanimljivih i korisnih programa.

Mogu se uključiti svi

U Klub umirovljenika, koji je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica osnovalo u sklopu projekta ‘Volonter penzioner’, mogu se uključiti svi umirovljenici, bez obzira gdje žive. Bitna je samo dobra volja. Programi su besplatni, a za učlanjenje treba donijeti osobnu iskaznicu i rješenje o mirovini. Za sada, a projekt traje oko pola godine, uključilo se 70-ak umirovljenika.”

Kroz ovaj se projekt nastojalo ojačati organizacije civilnog društva u području aktivnog starenja i povećati kvalitetu života umirovljenika. Specifični ciljevi su jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini, kao i razvoj socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima te razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva, objašnjava nam Sočev.

Adela Sočev (foto: Crveni križ Koprivnica)

“Socijalna inovacija je program ‘Umirovljenici za umirovljenike’ koji se već vrlo uspješno provodi. Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica osmislilo je program u suradnji s Gradom Koprivnica, a odnosi se na uključivanje umirovljenika kao korisnika naše Socijalne samoposluge. Određeni broj umirovljenika i osoba starijih od 65 godina u socijalnoj potrebi dobivaju pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Kao volonteri, umirovljenici sudjeluju u akcijama prikupljanja donacija i podjela tih paketa u Socijalnoj samoposluzi”, kaže sočev i naglašava kako se kroz projekt posebno željelo potaknuti međugeneracijsku suradnju.

Druženje i suradnja različitih generacija

“Srednjoškolci smjera medicinski tehničar, ujedno članovi Kluba mladih GDCK Koprivnica, redovito dolaze u Klub umirovljenicima mjeriti tlak i razinu šećera u krvi, a slično će suradnja biti i tijekom informatičkih radionica koje uskoro počinju”, kaže Sočev.

Kroz projekt „Volonter penzioner“ na tri godine su zaposlene dvije osobe, na radnim mjestima voditelja Kluba umirovljenika i njegovog asistenta. Oni organiziraju aktivnosti za umirovljenike, a u organizaciju programa i provedbu projekta uključeni su i ostali zaposlenici Gradskog društva Crvenog križa.

O važnosti aktivnog života u starijoj dobi sve se više govori, iako su zbog pandemije koronavirusa mnoge aktivnosti morale biti pauzirane ili drugačije organizirane. No, umirovljenici se vrlo rado uključuju u ponuđene programe.

“Iako ima onih koji zbog pandemije izbjegavaju bilo kakve društvene kontakte, umirovljenici se zaista vrlo rado uključuju u ovakve inicijative. A zapravo oni i potiču provođenje različitih programa. Primjerice, umirovljeni zdravstveni radnici, koji su ujedno članovi GDCK Koprivnica, izrazili su želju za volontiranjem tijekom cijepljenja protiv koronavirusa te u provođenju brzog testiranja”, kaže Sočev.

“Najjednostavnije rečeno, kroz Volonterski klub za umirovljenike prvenstveno smo ih željeli potaknuti da budu aktivni u svoje slobodno vrijeme te da ga iskoriste ugodno i korisno. Nakon osnivanja Kluba umirovljenika, bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda iznajmili smo prostor u kojem se sada svakodnevno okupljaju starije osobe i odvijaju različiti programi. Neke sam aktivnosti već spomenula, a sve objavljujemo na našoj Facebook stranici Crveni križ Koprivnica i na našoj web stranici www.hck-koprivnica.hr“, kaže Adela Sočev.

Ovaj prilog objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Udruge Hoću stranicu.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.