Prati nas

Mozaik

Komplicirana priča

Umirovljeniku prijeti zatvor jer nije plaćao alimentaciju, sin kaže da mu otac ništa ne duguje

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: Mihai Lazăr/Unsplash)

Jednom umirovljeniku (67) prijeti zatvor i morat će platiti oko pola milijuna kuna svojoj bivšoj supruzi jer joj otkako se rodio njihov sin – dakle posljednjih 28 godina – nije plaćao alimentaciju, piše portal Danica.

Ranih devedesetih godina Martina i Zvonko su započeli, ali ubrzo i okončali, svoju turbulentnu vezu i brak, ispunjen optužbama za nevjeru i stalnim svađama.

Nedugo nakon konačnog prekida, Martina je rodila sina nakon čega je Zvonko pokušao s njom ponovno uspostaviti kontakt te ju čak došao posjetiti u rodilište. Mađutim, ona mu je tada – a to je ponavljala i kasnije – kazala da dijete nije njegovo.

S time se nekako pomirio, no olako je pristao na pravomoćnu sudsku presudu 1994. kojom je naloženo da mora plaćati alimentaciju za dijete. Općinski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi proglasio ga je ovih dana krivim i osudio na pet mjeseci uvjetnog zatvora jer za uzdržavanje djeteta svih tih godina nije platio čak 410.000 kuna.

Iako je utvrđeno da mu je bivša supruga doista govorila da dijete nije njegovo, i iako je njegov sin, sada 28-godišnjak, kazao da mu otac ništa ne duguje, to za sud nije bilo važno i to iz dva razloga: prvo, jer postoji pravomoćna presuda kojom mu je određen mjesečni iznos alimentacije. I drugo, jer nikad nije pokrenuo postupak za osporavanje očinstva.

Zvonko smatra kako je njegova bivša protiv njega podnijela tužbu da se dokopa novca kojeg on, međutim, nema, jer ima samo penziju od 4.200 kn i naslijeđenu kuću.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.