Prati nas

Vijesti

Lokalni izbori

Upute za glasanje bolesnih, nemoćnih i onih u samoizolaciji

U nedjelju 16 svinja građani hrvatske biraju lokalnu vlast. Neki od njih neće moći doći do birališta. Što učiniti tada?

Objavljeno

|

Kako brinuti o starima?
foto: Bernd Müller/Pixabay

Birači i biračice koji u nedjelju ne mogu doći do biračkog mjesta zbog teže bolesti, nemoći i invaliditeta te oni u samoizolaciji glasat će tako da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stana ili kuće.

Članovi biračkog odbora će iznimno ući u kuću kada birač nije u mogućnosti doći do vrata, no to ne vrijedi u slučaju samoizolacije.

Oboljeli od COVID-a moći će glasati od kuće uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasačke listiće. Te osobe ne smiju imati neposredan bliski kontakt sa članovima biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača niti s glasačkim listićima. Radi utvrđenja identiteta, birač će se trebati pokazati članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti. Birač će moći glasati od kuće samo ako se nalazi na adresi svog prebivališta, odnosno na adresi koja se nalazi u obuhvatu njegovog biračkog mjesta.

Glasanje od kuće bolestan i nemoćan birač može zatražiti kontaktiranjem nadležnog izbornog povjerenstva tri dana prije izbora ili kontaktiranjem biračkog odora na dan izbora do 12:00 sati. Izborna povjerenstva potražite na ovoj adresi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.