Prati nas

Vijesti

Reforma

Vlada diže obiteljske mirovine, promjenu će osjetiti 300.000 građana

Prosječna obiteljska mirovina lani je u prosincu bila 2.330 kuna, što je oko 500 kuna manje od ukupne prosječne mirovine, a udio u prosječnoj neto plaći je bio oko 34 posto.

Objavljeno

|

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.
foto: Sandro Bura

U Nacionalom planu oporavka i otpornosti Vlada je najavila poteze koji bi trebali dodatno povećati najniže i obiteljske mirovine s time da bi se u slučaju obiteljskih mirovina to povećanje trebalo značajnije osjetiti.

Primanja građana koji dobivaju obiteljsku mirovinu trebala bi, mimo usklađivanja koje se provodi dva puta godišnje za sve umirovljenike, dodatno rasti deset posto. Najniže mirovine trebale bi se povećati za dodatnih oko tri posto, piše Novi list.


Jedini problem za umirovljenike je to što na ta dodatna povećanja mirovina trebaju čekati još najmanje četiri godine. U NPOO-u je planirano redefiniranje obiteljskih mirovina, ali je i jasno istaknuto da se “povećanje ukupnog mirovinskog prihoda korisnicima tog redefiniranog oblika obiteljskih mirovina” planira provesti do kraja prvog kvartala 2025. godine, što znači za nešto manje četiri godine. Tako bi u proljeće 2025. godine obiteljske mirovine trebale biti deset posto veće za 300 tisuća građana koji primaju to vrstu mirovine, dok bi godinu dana kasnije dodatno trebale rasti i najniže mirovine i to za tri posto.

​Mirovinski faktor

Vlada navodi da će se povećanjem obiteljske mirovine povećati socijalna sigurnost za građane koji nakon gubitka bračnog ili izvanbračnog druga, odnosno nakon njegove smrti gube i značajan dio prihoda.

“Izmjenom pravnog okvira, omogućit će se korištenje dijela mirovine preminulog bračnog ili izvanbračnog druga uz osobnu mirovinu, ali i povećanje obiteljske mirovine”, navodi Vlada. U sustavu obiteljskih mirovina mijenjao bi se mirovinski faktor, pa bi se tako obiteljske mirovine za jednog korisnika, odnosno nasljednika mirovine, što je najčešće bračni drug, povećale za deset do 15 posto. Onima koji već imaju svoju mirovinu omogućit će se da primaju i dio mirovine i za preminulog bračnog druga, a tpo će se, kako navodi Vlada u dokumentu, učiniti preispitivanjem uvjeta, u prvom redu starosne dobi bračnog druga. U tom slučaju taj dodatak bi se postupno povećavao. Također, korisnicima obiteljske mirovine povećala bi se i razina adekvatnosti najniže mirovine koja osim navršenog mirovinskog staža ovisi i o mirovinskom faktoru.

“Uvođenjem novog modela obiteljske mirovine može se očekivati povećanje prosječnog iznosa obiteljske mirovine za korisnike obuhvaćene izmjenama zakonskih propisa u prosjeku od oko 13 posto, što je oko 320 kuna u početnoj godini, čime bi se udio obiteljske mirovine u neto plaći povećao s oko 35 posto na približno 40 posto, što predstavlja povećanje udjela od oko pet postotnih poena”, izračunali su u Vladi.

Prosječna obiteljska mirovina lani je u prosincu bila 2.330 kuna, što je oko 500 kuna manje od ukupne prosječne mirovine, a udio u prosječnoj neto plaći je bio oko 34 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP