Prati nas

Mozaik

Hrvatica

Znate li da je u Zagrebu 1940. godine djelovalo ‘Društvo rastavljenih žena’?

Rastava je u današnjem društvu posljedica nesređenih prilika u kojima muškarac, a često ni žena ne nose podpune krivnje i odgovornosti, objavila je tada Marija Jurić Zagorka.

Objavljeno

|

foto: Arno Senoner/Unsplash

“Osnovano je društvo za zaštitu svih rastavljenih žena”, izvijestila je javnost Hrvatica, časopis za ženu i dom. Riječ je o časopisu koji je izlazio u Zagrebu od 1939. do 1941. godine. Pokrenula ga je i uređivala prva hrvatska profesionalna novinarka – Marija Jurić Zagorka.

U nastavku prenosimo cjelovitu informaciju objavljenu u prosinačkom izdanju 1940. godine u sekciji namijenjenoj obavijestima o radu civilnoga društva.

DRUŠTVO RASTAVLJENIH ŽENA

Osnovano je društvo za zaštitu svih rastavljenih žena. Sada ima preko stotinu članica, koje su se udružile, te rade oko poboljšanja položaja rastavljenih žena. Društvo je pozivalo sve rastavljene žene, da se udruže. U tom pozivu veli društvo: „O nama rastavljenim nitko nije vodio brige ni računa, premda smo izgubile dom.”

Kod imućnih to pitanje i nije teško, ali kod siromašnih i takvih gdje o djeci nitko nije vodio brige, tu smo našle svoje polje rada. Njima želimo pomoći. Stoga odlučimso pozvati sve žene da nas pomognu kao i razna ženska društva u domovini i u Americi. Današnje nam ekonomske prilike namiču dužnost, da se međusobno pomažemo.

Rastava je u današnjem društvu posljedica nesređenih prilika u kojima muškarac, a često ni žena ne nose podpune krivnje i odgovornosti. No u svakom slučaju stradaju žene, a najviše djeca.

Pomozimo stoga jedni drugima – da nam bude lakše. Koje se gospodje odluče da nam pristupe kao članice ili da nas podpomognu, neka se izvole javiti ‘Društvu za zaštitu rastavljenih žena’, Gjorgjićeva ulica br. 8.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.