Prati nas

Vijesti

Braniteljska prava

Bakić (Možemo): Stvara se nova braniteljska kasta, a stanove će dobiti svi u nasljednom redu

Omogućava se da više članova obitelji smrtno stradalog branitelja dobije stan, i to svi koji su u nasljednom redu. Pa ako treba pet stanova, neka bude pet, kazao je Bakić.

Objavljeno

|

Damir Bakić iz Možemo komentira usklađivanje mirovina i navodi kako bi ih ubuduće trebalo uskladiti.
Damir Bakić (screenshot: N1)

Damir Bakić iz Možemo u Saboru je još jednom kritizirao izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Kaže, zakonom se stvara nova kasta i antagonizira braniteljsku populaciju.

“Izmjenama se želi ubrzati postupak ostvarivanja prava hrvatskih branitelja. Najzaslužnijima za obranu domovine želimo omogućiti dostojno ostvarivanje zasluženih statusnih prava”, poručio je ministar hrvatskih branitelj Tomo Medved.

Izmjene se odnose na ubrzavanje vještačenja koje je uvjet za stjecanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Zakonom se vještačenje izdvaja iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ministarstvo će formirati za to posebna povjerenstva u kojima će raditi nezavisni vještaci, naglasio je Medved.

Radi ubrzanja postupka stambenog zbrinjavanja predviđena je mogućnost kupnje stanova i pojednostavljenje postupka prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje branitelja, rekao je ministar

“U nekim aspektima stvara se nova kasta, a ne pomaže onima u braniteljskoj populaciji kojima je pomoć stvarno potrebna”, rekao je Bakić. Sporne su mu navedene izmjene oko vještačenja te misli da nije dobro propisivati nova, posebna prava za branitelje.

“Omogućava se da više članova obitelji smrtno stradalog branitelja dobije stan, i to svi koji su u nasljednom redu. Pa ako treba pet stanova, neka bude pet.  Dodjeljivat će se stanovi djeci stradalog branitelja koja već imaju stan ili kuću, a hrvatski ratni vojni invalidi od 1. do 4. skupine koji su dobili stan, ubuduće će imati i pravo i na dodjelu garaže na istoj adresi”, kazao je Bakić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.