Prati nas

Show

Legenda

80 godina velikog Miše Kovača čija se glazba svira i na Marsu

Mišo Kovač proslavio je 80. rođendan, a jednu od najdirljivijih čestitki uputila mu je kći Ivana.

Objavljeno

|

Jedna od najvećih legendi hrvatske glazbene scene, Mate Mišo Kovač, proslavio je 80. rođendan. Pjevač koji na koncertima treba samo podići ruke u zrak, a da publika odradi sve ostalo, rođen je 16. srpnja 1941. godine u Šibeniku kao drugo dijete Jakova i Zrinke Kovač, te je odrastao sa starijom sestrom Blankom i mlađim bratom Ratkom.

Iako je u početku radio kao tapetar i za to se zanimanje školovao, a jedno vrijeme čak i igrao nogomet, oduvijek je znao da je glazba njegov pravi poziv i da će se time baviti u životu.

Prvu veliku priliku dobio je sad već davne 1971. godine kad je na Splitskom festivalu pobijedio s pjesmom “Više se nećeš vratiti”. I dosita iz glazbe se nakon toga Mišo nije nikada vratio.

Mišo Kovač punio je koncertne dvorane širom bivše države, a i dalje gdje god je postojala velika iseljenička baza koja je obožavala njegove pjesme. No, ne samo to jer Mišina glazba pušta se i na Marsu.

Naime, prema inicijativi dr. Sare Milkovich koja sudjeluje na projektu Mars 2020, u sklopu kojeg je prije nekoliko tjedana na taj planet lansiran rover ‘Persenvance’, ‘buđenje’ svih rovera na crvenom planetu prati glazba, a nakon Stinga, Rolling Stonesa i Queena, trebala bi se puštati i Mišina glazba jer je dr. Milkovich na taj način željela odati počast svom hrvatskom porijeklu. Jedan od rovera kad se prvi put probudi na Marsu zasvirat će “Poljubi zemlju o kojoj hodaš”.

Mišo se ženio tri puta. Prvi brak s Ljubicom Komadinom nije dugo potrajao, a navodno mu je presudila fatalna Anita Baturina, bivša Miss Jugoslavije u koju se Mišo zaljubio na prvi pogled. Nju je oženio i s njom dobio dvoje djece, Edija i Ivanu. No, zadesila ih je velika tragedija. U travnju 1992. godine njihov sin Edi poginuo je pod sumnjivim okolnostima koje nikada nisu razriješene do kraja. Anita se nakon strašne tragedije okrenula vjeri, Mišo je čak pokušao samoubojstvo, a kći Ivana ušla u život pun poroka iz kojeg se srećom izvukla uz veliku podršku obitelji.

Sreću i mir Mišo je na kraju pronašao u zagrljaju svoje treće supruge Lidije koja mu je puno pomogla u najtežim trenucima. Velika utjeha mu je i unučica Elena koju mu je kći Ivana podarila 2017. godine.

Čestitke za rođendan legendarnom Miši stižu sa svih strana, no najdraža je zasigurno ona njegove kćeri Ivane koja je na Instagramu napisala: “Veliki 80. Velikog Čovika… Moja stina, oslonac, prijatelj, pola mene…Želim ti more zdravlja i sriće! Ljubav i mudrost već imaš… Sritan ti rođendan! Moj ćaća..veći od života! Voli te beskrajno Tvoja mala”

Možemo se jedino priključiti čestitkama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.