Prati nas

Mozaik

Diplomirao u 96. godini i tako postao najstariji Britanac kojemu je to uspjelo

Archie White, koji je otišao u mirovinu tek s 92 godine, rekao je da ga ‘nije previše brinulo hoće li biti najstariji diplomac ili ne’ i da je jako uživao studirati na koledžu u Istočnom Sussexu.

Objavljeno

|

Archie Whitee (screenshot: We Are ESCG/Youtube)

Bivši odvjetnik iz Hastingsa postao najstariji britanski diplomac nakon što je u 96. godini diplomirao likovnu umjetnost, piše Guardian.

Archie White, koji je otišao u mirovinu tek s 92 godine, rekao je da ga “nije previše brinulo hoće li biti najstariji diplomac ili ne” i da je jako uživao studirati na koledžu u Istočnom Sussexu.

“Moja je prijateljica studirala ovdje godinu dana prije mene i uživala je u tome, pa mi je to dalo ideju kad sam otišao u mirovinu kao odvjetnik da dođem ovdje i diplomiram umjetnost”, rekao je ovaj amaterski umjetnik rođen u godini kada je George V bio na prijestolju, a prosječna tjedna plaća iznosila je 103 funte u današnjem novcu.

“Prva godina uključivala je niz manje-više uvodnih tečajeva iz likovne umjetnosti. Tako smo se bavili fotografijom i stvaranjem negativa, a zatim smo modeliranjem gline, što je bilo jako zabavno. Tada smo naučili Photoshop, koji mi je bio zabavan, ali ne baš jako”, rekao je u članku koji je objavio fakultet.

Moždani udar koji je doživio prije pet godina, ograničio mu je određene sposobnosti, poput rada u mračnoj sobi, ali bio je zahvalan na pomoći osoblja i drugih učenika. Sada planira pokrenuti dobrotvornu organizaciju za podršku diplomcima u sličnoj situaciji.

“Ako je netko dovoljno glup da mi plati za slike, to će biti zabavno, ali ako ne, nema veze”, rekao je White. “Imao sam dugu i uspješnu karijeru, ali jedna od stvari koja me najviše brine je što većina ljudi koji diplomiraju, neće uspjeti zarađivati kao umjetnici, lončari, fotografi ili modeli.”

East Sussex College priopćio je da se s 96 godina i 56 dana, White smatra i najstarijom osobom u Velikoj Britaniji koja je stekla diplomu.

U trenutku predaje svog posljednjeg rada ispitnoj komisiji Sveučilišta u Brightonu, koledž je rekao da mu nedostaje samo 145 dana da bude svjetski rekorder. Taj rekord drži Shigemi Hitata, koji je prije pet godina diplomirao u Japanu u dobi od 96 godina i 200 dana.

Hannah Birkett, voditeljica tečaja likovne umjetnosti na koledžu East Sussex, rekla je: “Izuzetno mi je zadovoljstvo bilo podučavati Archieja u posljednje tri godine. On je donio jedinstveni doprinos tečaju, a njegov osobni razvoj bio je izvanredan.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.