Prati nas

Vijesti

Mirovine

Europski parlament ispratio je Ružu Tomašić u mirovinu, poželio je dobrodošlicu Ilčiću

Saborska zastupnica Ruža Tomašić radila je u Kanadi kao policajka, u Hrvatskoj kao saborska zastupnica te u Bruxellesu kao zastupnica u Europskom parlamentu. Shodno tome, imat će i nekoliko različitih osnova za isplatu mirovine.

Objavljeno

|

Ruža Tomašić (screenshot: N1)

“Nakon 8 godina predanog rada u Europskom parlamentu, zastupnica Ruža Tomašić s današnjim danom odlazi u mirovinu. Gospođi Tomašić zahvaljujemo na dobroj suradnji i sjajnom partnerskom odnosu, te joj želimo puno sreće u novoj etapi života”, objavio je na na društvenim mrežama Europski parlament.

“Zastupnicu Tomašić u Europskom parlamentu zamijenit će Ladislav Ilčić, kojem ovim putem želimo dobrodošlicu”, stoji u objavi.

Podsjetimo, Tomašić je prošle godine objavila da stječe uvjete za umirovljenje, a mirovina će joj biti sve, samo ne simbolična. Plaća europskog zastupnika je oko 9.000 eura, a nakon svih davanja, iznosi više od 5.000 eura, što bi po današnjem tečaju bilo više od 37.000 kuna.

Osim plaće na raspolaganju im je mjesečno i 4.513 eura za troškove rada ureda. Imaju pravo i na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4.454 eura godišnje. Zastupnici imaju pravo i na povrat dvije trećine medicinskih troškova. I ono što je najzanimljivije, imaju pravo i na ”džeparac” od 320 eura dnevno za svaki dan koji su prisutni u Bruxellesu ili Strasbourgu na službenom putovanju. No taj iznos dobit će samo ako je zabilježeno da su glasali u Parlamentu. Ako nisu bili prisutni na zasjedanju i glasali, ”džeparac” im se smanjuje na 160 eura.

Zastupnici imaju pravo na starosnu mirovinu kada napune 63 godine. Mirovina iznosi 3,5% plaće za svaku punu godinu mandata, ali ne može premašiti 70% plaće. Te se mirovine isplaćuju iz proračuna Europske unije. Dakle, iz džepova građana Unije, a ne iz mirovinskog osiguranja.

Za osam godina zastupničkog rada Tomašić ima pravo na ukupno 28% plaće eurozastupnika pa će joj briselska mirovina iznositi oko 2.500 eura bruto. Preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a riječ je o 18.700 kuna.

Osim toga, Tomašić je zaradila još jednu mirovinu, onu iz Kanade. “Već dugo me peče savjest što ne provodim više vremena sa svojom unučadi, a djeca brzo rastu. Ne, ne brinem se oko mirovine, čeka me jako dobra kanadska, imala sam dobru plaću i puno uplaćivala u fond. Idem na svoju Korčulu i već sam si dala napraviti majicu s natpisom ‘Ništa ja više ne moram, ja sam se namorala”, kazala je prošle godine za Jutarnji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.