Prati nas

Vijesti

Mali doprinos društvu

Oni koji odbijaju cjepivo neće moći ostvariti COVID pomoć za očuvanje radnih mjesta

Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti društva, kaže premijer.

Objavljeno

|

Dodatak za umirovljenike
Andrej Plenković, Knin 2020. (screesnhot: HTV)

Premijer Andrej Plenković (HDZ) nakon sjednice Vlade RH objavio je da je Vlada oprostila doprinosa i osigurala pomoći za očuvanje radnih mjesta u vrijednosti 17 milijardi kuna. Riječ je o plaćama radnika u privatnom sektoru, kazao je.

“To je omogućilo da danas imamo 56.000 osiguranika više nego prije COVID krize. Mi smo imali različiti intenzitet mjera po mjesecima. Za svibanj je mjere koristilo 35.000 poslodavaca za 108.000 radnika. Ne možemo bezgranično imati mjere, s obzirom na promjene okolnosti i da smo u fazi kada su restriktivne mjere svedene na minimum. Postoje sektori s djelomičnim restrikcijama, kao i oni koji izravno dotaknuti mjerama, ali im je objektivno onemogućen rad. Sada moramo voditi dijalog s poslodavcima i da pređemo s horizontalnih potpora na prilagođene sektorske potpore.”

Plenković je kazao kako mjera za skraćeno radno vrijeme iznosi 3.600 kuna plus doprinosi. “Što je tiče cijepljenja, smatramo da bi bilo fer da, ako država u COVID krizi osigurava cjepivo i plaće, svatko da svoj mali doprinos. Ako će netko biti korisnik naknade, bilo bi dobro da se taj cijepi. Mjere će donijeti HZZ kako bismo povezali ta dva procesa.”

“Tražit ćemo rješenje da to bude zakonito i ustavno. Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti društva”, zaključio je premijer.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.