Prati nas

Show

O velikanima

Tereza Kesovija: Tuđman je bio zgodan kad se smijao, a Tito je bio šarmer

Estradna veteranka nije se odrekla obojice predsjednika kojima je rado pjevala. Jer kaže da se instituciju predsjednika mora poštovati.

Objavljeno

|

Tereza Kesovija (screenshot: Pjesma nad pjesmama)

U opširnom razgovoru za Jutarnji list, proslavljena hrvatska pjevačica Tereza Kesovija prisjetila se kako je prije 30 godina 31. listopada 1991. uplovila u opkoljeni Dubrovnik na brodu Slavija koji je u grad donio humanitarnu pomoć, ali i oružje za branitelje.

“To je bilo jako hrabro. Taj brod je bio spas. Konvoj se zvao Libertas. Vjerujte mi, ja to proživljavam dan danas kao da je bilo jučer. Ispod našeg broda je plovila podmornica. Kapetan broda je bio Crnogorac, fenomenalan tip. To nam govori da ne postoje nacionalnosti nego samo ljudi. Čovjeka treba poštovati. On je riskirao svoj život i život svoje obitelji jer je znao što prevozimo. I svi smo znali“, kaže Tereza Kesovija koju je potres na Baniji, u kojem su mnogi ljudi ostali bez svojih kuća, podsjetio na njezinu ratnu sudbinu. I zato je otišla na Baniju kako bi ih malo utješila.

Dr. Franju Tuđmana sam poštovala kao predsjednika, nismo bili jako bliski. U čuvenom vlaku za Knin sam mu prišla i rekla mu – Gospodine predsjedniče, zašto se malo češće ne smijete? A tako ste zgodni kad se smijete. On se vrlo rijetko smijao. Mrgodan čovjek nije simpatičan čovjek. Daj se malo nasmiješi!” kazala je pjevačica.

“A Tito je bio šarmer, stvarno šarmantan čovjek. On za mene nije bio Tito niti maršal Tito, nego je bio i ostao Josip Broz. Za njega se pričalo da je Rus. A on je govorio zagorski. Jako je volio da sjedim pored njega i da mu pjevam Nabucco. Ja sam ga na jednom skupu zapjevala, a Stane Dolanc se ustao i počeo plesati. Tito mu je rekao – Što to radiš, sjedi tamo! To se sluša, na to se ne pleše!“ prisjetila se Tereza Kesovija koja danas tvrdi da se nikada ne bi bavila politikom jer ona uvijek govori ono što misli.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.