Prati nas

Vijesti

Sitno

Prosječna mirovina raste za 69 kuna. Sindikat: ‘To je bijedna povišica, mirovine realno padaju’

Država je analizirala opći rast cijena i promjene prosječne bruto plaće zaposlenih u Hrvatskoj i odredila, na temelju porasta tih varijabli, da se tom rastu moraju prilagoditi i mirovine koje će tako s 1. srpnjem porasti za 2,46 posto. 

Objavljeno

|

Umirovljenik iz Virovitice skuplja boce kako bi putovao po svijetu.
foto: Sandro Bura

Mirovine će s 1. srpnjem porasti za 2,46 posto, a to će značiti porast mjesečnih primanja od 42,77 kuna za građane s najmanjim mirovinama, do 180,74 kuna za umirovljenike u rangu najviših mirovina, a u ukupnom prosjeku, riječ je o povećanju od 68,93 kuna mjesečno, piše Večernji list. Država usklađenje mirovina s troškovima života i plaćama zaposlenih radi dva puta godišnje, na početku siječnja i srpnja.

Novo usklađivanje komentirao je na Facebooku i Sindikat umirovljenika Hrvatske. “Danas je veliki dan, jer je ovo drugi najviši postotak usklađivanja mirovina u zadnjih deset godina. To kaže ponosno Vlada, ali ne kaže da će s bijednih šezdesetak kuna ‘povišice’ prosječna mirovina realno pasti. Naime, danas je tužan dan jer je prosječna mirovina realno pala na samo 35,98 posto udjela u prosječnoj neto plaći. Jedan umirovljenik vrijedi samo trećinu zaposlenoga! A cijene povrća i voća, a uskoro će i energenata, idu gore i do 30 posto. Hoće li početi obračuni kod kontejnera i kanti za smeće, hoće li se umirovljenici boriti ‘za posljednju bocu’?” pitaju iz SUH-a.

Država je analizirala opći rast cijena i promjene prosječne bruto plaće zaposlenih u Hrvatskoj i odredila, na temelju porasta tih varijabli, da se tom rastu moraju prilagoditi i mirovine koje će tako s 1. srpnjem porasti za 2,46 posto.  Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene početkom rujna, s mirovinama za kolovoz i zajedno s razlikom za srpanj ove godine, tako da će im mirovine isplaćene u rujnu biti osjetno veće.

 U Hrvatskoj je u srpnju bilo 1,143.592 korisnika mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju s prosječnom mirovinom u iznosu od 2581,99 kuna. Nakon povećanja od 2,46 posto, imat će, dakle 63,52 kuna veću mirovinu koja će ubuduće iznositi 2645,51 kunu. U odnosu na listopad 2016. godine, mirovina im je veća 17,5 posto, odnosno 393,97 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.