Prati nas

Vijesti

Sitno

Za godinu staža – 71,53 kune mirovine

Umirovljenicima bi uskoro na tekuće račune trebala sjesti nešto veća mirovina. HZMO je utvrdio i koliko, nakon usklađivanja, minimalno vrijedi jedna godina radnog staža.

Objavljeno

|

Kako do novca iz drugog stupa?
foto: PNiels Steeman/Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i službeno je objavio podatke vezane uz novo usklađivanje mirovina, a na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku.

Budući da je aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. siječnja 2021. iznosila 69,81 kn, a stopa povećanja AVM-a od 1. srpnja 2021. iznosi 2,46%, nova AVM iznosi 71,53 kn, priopćio je HZMO.


Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatiti će se u rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2021.

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2021., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 71,53 kn. Na sjednici Upravnog vijeća donesena je i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2021., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.638,24 kn.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP