Prati nas

Mozaik

Po mjeri umirovljenika

Jesen je najljepša za jednodnevne izlete po Hrvatskoj koji ne koštaju više od 250 kuna

Jesen je najugodnije godišnje doba za putovanja umirovljenika – sunce više ne prži, na cestama nema zastoja, a u pitoresknim gradićima i na izletištima nema turističkih gužvi. Pobjeći od svakodnevice i nahraniti dušu i tijelo čak i na samo jedan dan može vam pružiti više nego što se usudite sanjati – novu energiju, pregršt novih znanja, nove prijatelje i osjećaj ispunjenosti koji će vas još dugo pratiti.

Objavljeno

|

Trakošćan (foto: Marko Hanzekovic/Scopio)

Za vas smo pronašli odlične izlete koje organiziraju domaće putničke agencije diljem Lijepe Naše, a koji su ne samo zanimljivi i poučni, nego i cjenovno povoljni. A kada planirate putovanja autobusom, za vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID – 19 svakako uvažite napomene agencija koje se doista trude osigurati vam udobnost i sigurnost. Obvezno ponesite zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva za ruke.

Berba gljiva, edukacija i ručak u Staroj Sušici, 235 kuna

U subotu 25. rujna s agencijom Autoturist Samobor možete otputovati u berbu gljiva u Staroj Sušici. Polazak autobusa je iz Zagreba i slijedi ugodno putovanje u smjeru Gorskog kotara i jednog od najstarijih goranskih naselja Vrbovsko te dalje prema Ravnoj Gori do konačnog odredišta – Stare Sušice, goranskog mjesta poznatog po frankopanskom kaštelu, svjedoku velike “osmanlijske pohare” iz 16. stoljeća. Slijedi dobrodošlica uz degustaciju delicija od gljiva, a zatim zajednički odlazak na organiziranu šetnju u šumu na berbu gljiva uz stručno vođenje i edukaciju (u trajanju od tri sata). Potom će se pripremiti gljivarski gulaš s palentom ili njokima i salatom u kojem možete, uz ugodno druženje, uživati do mile volje.

Zeleni vir i Vražji prolaz, 190 kuna

U subotu 2. listopada iz Zagreba s agencijom Best Travel autobusom možete otputovati u Skrad i po dolasku u pratnji lokalnog vodiča prošetati do Zelenog vira. To je krška pećina koja je zajedno s izvorištem potoka Curka značajna prirodna pojava. U pećini se nalazi malo jezerce zelene boje po kojem je to područje dobilo ime. U blizini se nalazi betonska brana, sagrađena 1922. radi opskrbe hidroelektrane vodom. Slijedi Vražji prolaz, uski prosjek (kanjon) među stotinjak metara visokim stijenama kojim se prolazi preko galerija i mostića usječenih u živu stijenu ispod koje se pjeni slikoviti potok Jasle. 

Izlet je planinarskog tipa te je potrebna adekvatna obuća: planinarske cipele ili čvrsta sportska obuća koje drži nogu. Ponesite i kabanicu ili neku drugu zaštitu od kiše, dovoljne količine pitke vode i hranu. Postoji Planinarski dom koji nudi hranu i piće, ali zbog bolesti COVID-19 uvjeta ne radi punim kapacitetom pa svakako nešto ponesite sa sobom.

Najljepši dvorci Hrvatskog Zagorja i Kumrovec, 130 kuna

U subotu 2. listopada s agencijom Mondo Travel autobusom iz Zagreba možete otputovati u posjet najljepšim dvorcima Hrvatskog Zagorja i Kumrovcu. Čeka vas vožnja do dvorca Trakošćan iz 16. stoljeća, simbola Hrvatskog Zagorja te jednog od najznačajnijih spomenika u Hrvatskoj. Jedan je od rijetkih koji je sačuvao vlastitu građu, a njegovu povijesnu cjelinu čine: dvorac, građevina uz dvorac, perivoj i park šuma s jezerom. Putovanje se nastavlja prema Klanjcu, na ručak u Staru Vodenicu gdje ćete imati priliku isprobati pravu zagorsku kuhinju (uz doplatu).

Veliki Tabor, detalj (foto: Sandro Bura)

Posjećujete zatim etnološki muzej Staro selo Kumrovec, jedinstveno selo s očuvanim kućama s prijelaza 19. u 20. stoljeće. U selu se nalazi rodna kuća Josipa Broza Tita kao i njegov spomenik, rad Antuna Augustinčića. Zatim se vozite prema Velikom Taboru, posebnom zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture koja datira iz 15. st. Pogled s Velikog Tabora pruža se na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije. Spomenik je najviše nulte kategorije te jedan od najprepoznatljivijih identiteta Hrvatske. Poznat je i po legendi o Veroniki Desiničkoj i nesretnoj ljubavi s grofom Celjskim. Tada oženjeni grof Fridrik Celjski zaljubio se u mladu Veroniku i tajno oženio u Sloveniji. Kada je za to saznao njegov otac Herman Celjski, Fridrika su zatvorili u Celjsku kulu a Veroniku ubili i uzidali u zid koji spaja kulu s ulazom u dvorac. Ručak je moguć uz doplatu.

Park prirode Papuk, 139 kuna

Agencija Brod tours nudi odlične izlete s polaskom iz brojnih slavonskih gradova: Slavonskog Broda, Đakova, Babine Grede, Vinkovaca, Vukovara i Osijeka. Tako u nedjelju 4. listopada za 139 kuna iz vašeg mjesta autobusom možete otputovati do Parka prirode Papuk i Jankovca. Po dolasku na Jankovac uživajte svim čulima u prirodi te uz stručno vodstvo i laganu šetnju posjetite: dva jezera, mnogobrojne hladne izvore, bistre potoke, grob grofa Jankovića, slap Skakavac, poučne staze, stoljetne bukove šume… Nakon uživanja u prirodi možete odmoriti u planinarskom domu s restoranom i prelijepom terasom.

Izlet u Samobor i Park prirode Žumberak, 130 kuna

Varaždinci u subotu 9. listopada imaju priliku s agencijom Varaždin tours iz svoga grada otputovati na izlet u okolicu Samobora. Upoznati će gorsko-planinski masiv Žumberačkog i Samoborskog gorja kao jedan je od najrjeđe naseljenih prostora u Hrvatskoj. Vizure tradicionalnih sela, pašnjaka i polja skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva. Upravo taj mozaik očuvanog tradicionalnog krajobraza, uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijednih arheoloških nalaza, ono je što danas privlači izletnike, planinare i zaljubljenike u prirodu. Šetnja uz pratnju stručnog vodiča traje oko dva sata.

Nakon razgleda slijedi odmor na terasi prihvatnog centra, zatim vožnja prema najpoznatijoj turističkoj atrakciji Samobora – Grgosovim špiljama, koje su zbog bogatog špiljskog nakita proglašene zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Prema želji grupe (uz doplatu od 25 kuna) mogućnost posjeta špiljama. Izlet završava posjetom Samoboru, gradiću koji se smjestio pod istočnim obroncima Samoborskog gorja i slovi za  jedno od najstarijih i omiljenih izletničkih odredišta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nakon razgleda znamenitosti strogog centra grada, slobodno vrijeme za šetnju i ispijanje kave uz nezaobilazne samoborske kremšnite…

Motovun, Hum i Roč, 189 kuna

S agencijom Smart Travel 16. listopada iz Zagreba možete otputovati u Istru. Nakon prolaska tunela koji se proteže kroz Učku, čeka vas upoznavanje sa srednjovjekovnim gradićima u unutrašnjosti. Prvi od njih je Roč – dom jedne od najljepših i najstarijih knjiga pisane glagoljicom te Ročkog abecedarija starog preko 800 godina. U blizini se nalazi i Aleja glagoljaša, put koji vodi uz 11 kamenih skulptura do vječnog Huma i njegovih vrata, gdje se glagoljica održala sve do početka 20.stoljeća. Dolazite u Hum, najmanji gradić na svijetu, koji danas ponosno stoji na brežuljku iznad izvorišta rijeke Mirne.

Motovun (foto: v-a-n-3-ss-a/Pixabay)

Hum je dug svega stotinjak, a širok tridesetak metara. Sa svojim vječnim kaštelom, uskim uličicama i tihim crkvicama, kao i kamenim glagoljaškim grafitima starim 600 godina te starim običajem biranja župana na kamenom stolu, predstavlja ulaz u neko drugo, drevno vrijeme ponosnih ljudi. Nakon Huma nastavit ćete vožnju Istrom uz panoramsko razgledavanje usputnih sela prema Motovunu, jednom od najljepših starih gradova na Mediteranu. Obići ćete ondje Gradska vrata s kulom, renesansnu gradsku palaču, gradsku ložu, župnu crkvu Sv. Stjepana, srednjovjekovni raspored ulica, gradske cisterne… S vrha Motovuna pruža se prekrasan pogled na okolna mjesta i Motovunsku šumu, a terase rasprostranjene uz zidine idealna su pozicija za uživanje u gastronomskim specijalitetima, istarskim vinima i slično. Cijena ovog izleta je 189 kuna.

Izlet iz Pule u Zagreb – Zoološki vrt i Muzej čokolade, 220 kuna

Istrijani u subotu 3. listopada s agencijom Sabina tours mogu posjetiti Zagreb, njegov Muzej čokolade i Zoološki vrt. Po dolasku u metropolu najprije vas očekuje posjet Zoološkom vrtu smještenom u starom parku Maksimir. Tu možete vidjeti više od 8800 jedinki sa svih kontinenata, 370 životinjske vrste, pa čak i snježnog leoparda, crvenu pandu, sjeverno kineskog leoparda, čimpanze, majmune, bizone, nilske konje, deve  i mnogo drugih zanimljivih životinja, kao i najvećeg guštera – komodskog varana.

U dogovoreno vrijeme vraćate se u centar grada gdje ćete posjetiti prvi Muzej čokolade, tematski park posvećen čokoladi, njenom povijesnom, geografskom i kulturološkom značaju. Proraditi će vam ondje sva osjetila: vid, miris, dodir, sluh i naravno okus. Imat ćete priliku kušati čokoladu u raznim oblicima, vidjeti pregršt eksponata od drevnih američkih kultura preko raskošnih europskih dvorova do industrijske revolucije. Samljet ćete zrno kakaa, zamutiti čokoladni napitak, okusiti topljenu čokoladu, vidjeti početke čokolade kakvu danas poznajemo, naći se u tvornici čokolade i sjesti u salon baroknog dvora… Zasladite se. Slijedi slobodno vrijeme za šetnju, obilazak, odmor ili kupovinu u središtu grada.

Izlet brodom na Kornate iz Biograda, 249 kuna s ručkom i pićem tijekom cijelog izleta

Putem portala za grupnu kupovinu Crno jaje sve do 3. listopada imate priliku rezervirati jednodnevni izlet brodom u Nacionalni park Kornate, s polaskom iz Biograda. Kornatski arhipelag raskošan je i jedinstven u svojoj ljepoti. Skupina od 152 otoka, otočića, hridi i rtova područje je na kojem se doživljavaju veličina i iskonska snaga prirode. Kameni labirint osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru – to su Kornati, najrazvedenija otočna skupina u Sredozemlju. Kada se misli na Nacionalni park Kornati, misli se na otoke. Park, naime, uključuje i morski akvatorij visoke vrijednosti. Kopneni dio parka je izraziti krš, vapnenac. Zbog toga su ovdje prisutni svi krški fenomeni: škrape, kamenice, ponikve i špilje. Za 249 kuna čeka vas nezaboravan izlet brodom s ručkom i pićem tijekom cijelog izleta.

Želimo vam sretan put!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.