Prati nas

Vijesti

Evidencije

Statistika: Gdje je nestalo tri tisuće umirovljenika?

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pojašnjavaju da smrt korisnika nije jedini razlog zbog kojeg se isplata mirovine obustavlja, već su zakonom propisani i drugi razlozi.

Objavljeno

|

foto: Tbel Abuseridze/Unsplash

Uz oscilacije od mjeseca do mjeseca, broj umirovljenika u Hrvatskoj stalno je rastao u posljednja tri desetljeća i na kraju svake godine bio bi veći nego na kraju prethodne. U prošloj je godini prvi put broj umirovljenika na kraju godine, iako se tijekom godine povećavao, bio gotovo jednak kao 2019. godine.

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je od travnja ove godine broj umirovljenika stalno u padu i da je u srpnju bio za 4.015 manji nego na kraju prošle godine, a za čak 7.189 manji nego lani u istom mjesecu. Kako je u sedam mjeseci preminulo nešto više od 31 tisuće umirovljenika, a umirovilo se novih 30 tisuća, još uvijek je nejasno gdje je nestalo tri tisuće umirovljenika, piše Novi list.


Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pojašnjavaju da smrt korisnika nije jedini razlog zbog kojeg se isplata mirovine obustavlja, već su zakonom propisani i drugi razlozi. Tako ističu da se korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost, na temelju koje postoji obveza na osiguranje, isplata mirovine obustavlja.

“Primjerice, pravo na obiteljsku mirovinu korisniku prestaje završetkom redovnog školovanja, stupanjem u brak ako nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti za nastavak korištenja obiteljske mirovine, kao i iz drugih zakonom propisanih razloga”, navode iz HZMO-a. No, u svom odgovoru ne navode koliko je bilo takvih slučajeva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP