Prati nas

Vijesti

Standard

Cijene rastu, mirovine stoje: ‘Ovo nije normalno, ode 500 kuna, a ne kupim ništa’

Ne znaju naši umirovljenici više čega se odreći. Razgovarala sam s mnogima u našoj metropoli, nazvala mnoge po cijeloj Hrvatskoj s pitanjem hoće li ih ozbiljnije pogoditi novi val poskupljenja. Dvije stvari istaknuli su gotovo svi: prvo, šokirala ih je cijena ulja, i drugo, kad razmišljaju čega bi se još mogli odreći, na prvom mjestu je kava u kafiću koja im je bila najveći luksuz. Baš su svi odgovorno razmišljali kako će reorganizirati kućni budžet i svi strepe kako će izgledati njihovi životi s daljnjim stezanjem remena.

Objavljeno

|

foto: Mehrad Vosoughi/Unsplash

I dok kod nas još uvijek ne sluti na katastrofu u smislu praznih polica po trgovinama, koja je pogodila zapadnu Europu, katastrofa nas ipak nije zaobišla. Naše su police pune, a takvima bi, što se umirovljenika tiče, zbog vrtoglavih cijena mogle i ostati. I do sada su naši umirovljenici gledali promotivne prospekte i kupovali samo na akcijama, a kako će sada i te akcijske cijene izgledati, istinski ih brine. Evo što kažu o suočavanju s poskupljenjem koje je donijela ova jesen:

Silva Zubak (72), Zagreb

Suprug i ja smo baš jučer bili u nabavci. Ostavili smo preko 500 kuna, a čini mi se da ništa nismo donijeli doma. Dvaput sam provjerila račun. Sve je išlo gore, ulje, brašno, vrhnje, povrće, vino. Lani sam od jednog OPG-a naručila grah i bio je 25 kuna po kilogramu, ove godine sam ga naručila opet, ali je cijena bila 35 kuna.

U dućane uvijek idemo s popisom, no do sada sam znala kupiti i nešto izvan planiranog. Suprug me upozorio da ćemo odsad kupovati samo ono po što smo došli, on je tu uvijek glas razuma, a sada s ovim poskupljenjima i sama sam se zamislila. 

Još je i cijena benzina skočila, to nam je i prije bila stavka na kojoj smo konstantno pokušavali uštedjeti. Sad ćemo na svemu morati još više paziti. Na kave idemo rijetko u grad, sad ćemo i to zaobilaziti širokom luku. Odjeću više i ne gledam, neki veći luksuz u posljednje vrijeme bila mi je jedino kuhinjska vaga jer mi se stara pokvarila, a volim peći kolače te se bliže i blagdani. To je sve.

Ipak, ostajem pozitivna i držim se onog što mi je govorio otac: ”Pokrij se koliko ti je dugačak pokrivač”.

Marija Ćurić (76), Slavonski Brod

Primijetila sam porast cijena, baš sam s tome puno razgovarala s kćerima, susjedima. Najviše me iznenadila cijena ulja koja je u jednom trenutku premašila 16 kuna. Evo neki dan sam ga našla i kupila po 14.99 kuna, a prije je to isto ulje koštalo 10 do 12 kuna ovisno o akcijama odnosno supermarketu.

Uvijek sam govorila o crnim danima, a čini se da su sada i došli. Znam u polušali reći ”Što sam kupila, kupila sam”. Imam vrt pa srećom ne moram baš sve kupovati po trgovinama, a kad idem u nabavku, još uvijek, unatoč porastu cijena, gledam kvalitetu i radije ću i opet dati tih par kuna više, nego kupiti nešto što ne valja. Dok mogu, jer to može značiti da ću se u ime skupe kvalitete morati odreći nekih stvari i kupovati samo ono što je doista potrebno. Vidima da tu više neće biti prostora za ono što mi kod kuće zovemo ”iskonice”, a to su – nepotrebne namirnice. Drugim riječima, ne moramo kupovati peciva ako smo kupili kruh, ne moramo kupovati kekse ako smo kod kuće ispekli kolač…

Dragi moji umirovljenici, treba štediti, promisliti što je nužno kupiti, a što nije, to je moja poruka.

Toni Papić (78), Zagreb

Redovito idem na plac i tu sam primijetio prilično poskupljenje. Već sam skuplje platio blitvu, špinat, kelj, i još ponešto. Supruga i ja jako volimo voće i uvijek ga je bilo u našem domaćinstvu – smatram da je voće potrebno svima, a starijima osobito i žalosti me kad vidim koliko je poskupjelo.

Što se tiče trgovina, stanje je slično – sve je otišlo gore. Nama je, računao sam, kućni budžet stanjen za 30 posto. Nekako se još uvijek nadam da će se stanje stabilizirati i da ćemo opet moći kupovati bar malo povoljnije.

Mara Barać, (83), Split

Srećom, imam svoj vrt pa po namirnice ne idem često u trgovinu, no primijetila sam da je suncokretovo ulje u kratkom roku značajno poskupjelo. Šokirala me evo baš danas i nova cijena aluminijske folije.

Kuham uglavnom ono što uzgojim, a ono što mi ove godine nije uspjelo, nabavljam kod lokalnih OPG-ova. Udružim se s nekim pa kupimo zajedno veću količinu onoga što može duže stajati, tada na količinu platimo povoljnije. Baš me zanima kolika će ove godine biti cijena maslinovog ulja, jer ga puno trošim. Proteklih godina je naše domaće dalmatinsko ulje bilo 70 do 80 kuna, ako se uzme više. Zbog suše, priča se, ove godine ne samo da će biti daleko skuplje, već će biti teško i doći do njega zbog slabog uroda. Bojim se da će to postati luksuz.

Marina Janeš (60), Gorski kotar

Ah, znam da nisam jedina, većinu nas umirovljenika šokirala je nova cijena ulja. To je ipak ono što svi koristimo svakodnevno i što redovito kupujemo. Osim ulja, za dvije do tri kune  gore je otišlo i bijelo i kukuruzno brašno, vegeta, tjestenina, nektarine, krastavci, smrznuta riba, mlijeko i mliječni proizvodi, pivo, kava, krema za lice, vlažne maramice, lak za kosu. Hrane ću se teško moći odreći, ali budući da negdje moram ”stisnuti”, bit će to odricanje od kozmetičkih proizvoda.

I želim napomenuti da moja snaha Ana radi u trgovini i da mi svaki dan zna reći da joj se netko požalio na novu višu cijenu jednog ili cijelog niza artikala.

Vlatka Midžić (74), Rijeka

U blizini stana u Rijeci imamo samo jedan veći supermarket i to je nezgodno jer je uvijek gužva, na kasama se dugo čeka, ljudi koji su bez auta nemaju gdje drugdje kupovati. Katkad odem primjerice po luk za ručak, a čak i ako je napola propao, prodaju ga po punoj cijeni. Mislim da tu često preplaćujem stvari, s ovim poskupljenjem osobito. Katkad me sin odveze do nekih jeftinijih dućana, pa tu onda ugrabim kakvu bolju akciju.

Kad smo kod poskupljenja, najviše me iznenadila cijena ulja, a zatim i brašna koje je s četiri skočilo na šest i pol kuna, ma nevjerojatno. Rajčice su već preko 12 kuna, krastavci također, kad su 7 ili 8 kuna smatram ih povoljnima. O bananama neću ni govoriti, posvuda su već oko deset kuna. Voće je općenito previše poskupjelo. Sve će mi se to, jasno mi je kao dan, negativno odraziti na planiranje budžeta.

I do sada sam gledala prospekte i pratila akcije, a često u tjednu odem i u ribarnicu iza 11 sati, kad srdele s 20 snize na svega 10 kuna. Bude nam to jedan od zdravijih, a opet najpovoljnijih obroka.

Tu i tamo sam se znala naći s prijateljicom i otići s njom na kavu u grad, imamo kafić gdje je kava dvije kune povoljnija od one u centru, a sada ćemo bome dobro razmisliti možemo li si i to priuštiti. Živim sa suprugom koji plaća režije, i sinom koji financijski sudjeluje u svemu, da sam sama, mislim da ne bih izdržala nove cijene.

Vilko Igrec (67), Zagreb

Najviše me jesenas iznenadilo kad sam kupovao mliječne proizvode kod kumice na placu. Godinama kupujem kod nje, najčešće svježi sir i cijena mu je donedavno bila 20 kuna. Prije nekoliko tjedana sam ostao zapanjen kad mi je gospođa naplatila 25 kuna, što i nije malo poskupljenje. Poskupile su i jabuke koje dosta trošimo, lani sam ih nalazio i za pet kuna, sad je to nemoguće. Ulje da i ne spominjem, to je strašno.

Ne brine me to poskupljenje još ozbiljnije, ne pušim, ne pijem ni kavu po kafićima, ali da još i na to trošim, e onda bi mi već zagustilo.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
u okviru projekta “Živim, učim, rastem – Aktivno starenje, zdravo starenje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.