Prati nas

Vijesti

Minimum

Slonjšak: ‘Invalidska mirovina ne smije biti manja od 50 posto prosječne plaće’

U dokumentima koji su već neko vrijeme u javnoj raspravi, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pronašla je brojne manjkavosti i izrazila zabrinutost zbog mjera koje su iz reforme ispuštene.

Objavljeno

|

Anka Slonjšak (screenshot: Youtube)

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak zatražila je da se uvedu mjere koje će popraviti položaj osoba s invaliditetom u području mirovinskog osiguranja. Konkretno, da invalidska mirovina ne bude manja od 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, jer je s postojećim udjelom u prosječnoj plaći od 36,7 posto najniža u Europi.

Kako piše Novi list, traži i da se izjednače beneficije vezane uz mirovine neovisno o uzroku nastanka invaliditeta, odnosno da se osobama s invaliditetom kroz Zakon o mirovinskom osiguranju omogući zasnivanje radnog odnosa na pola radnog vremena uz primanje pune mirovine, kao i ratnim vojnim invalidima.

U Nacionalnom planu izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom bi, kaže, trebalo ujednačiti kriterije za pravo na subvencionirani ili besplatan javni prijevoz, a pravo na oslobađanje od cestarine vezati uz osobu s invaliditetom, a ne automobil, kako bi to pravo mogla realizirati i djeca i odrasle osobe s invaliditetom koje nemaju automobil na svoje ime.

Jedinice lokalne samouprave, s druge strane, trebalo bi obvezati da u svojim proračunima osiguraju posebne stavke za uklanjanje prepreka na građevinama koje koriste tijela javne vlasti, jer za to Ured pravobraniteljice prima najviše pritužbi.

Najviše je, kaže, brine odgoda donošenja zakona o inkluzivnom dodatku i osobnoj asistenciji, koji se prema Planu zakonodavnih aktivnosti trebaju donijeti tek u zadnjem tromjesečju 2022. godine. “Kako postoji mogućnost odgode primjene tih zakona, čak ako se i donesu prema planu, smatramo da njihova odgoda izravno sprečava osobe s invaliditetom u ostvarivanju prava na aktivan i neovisan život”, upozorava Slonjšak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.