Prati nas

Vijesti

Optimizam

Uvođenje eura? Melita Čičak: ‘Umirovljenici mogu biti mirni”

Dodaje kako se u narednom razdoblju planiraju i dodatne intervencije u korist umirovljenika, poput one gdje im je omogućen rad do 4 sata, što je potaknulo značajan interes hrvatskih umirovljenika.

Objavljeno

|

Melita Čičak (sreenshot: HRT)

Kad su umirovljenici u pitanju, najčešće se spominje činjenica kako u mirovini ne mogu zasluženo uživati jer su im mirovine premale. Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, istaknula je u u programu HTV-a kako je još 2019., u okviru mirovinske reforme, napravljen značajan iskorak u unaprjeđenju mirovinskog sustava koji uključuje i povećanje mirovina.

“Mirovine su zadnjih pet godina povećane 18 posto, a najniže mirovine 23 posto. Mirovina je rezultat vašeg radnog vijeka – sve ove dodatne intervencije mi provodimo sukladno mogućnostima, povećavamo mirovine kako bi našim umirovljenicima i starijim osobama život učinili boljim”, objašnjava. Dodaje kako se u narednom razdoblju planiraju i dodatne intervencije u korist umirovljenika, poput one gdje im je omogućen rad do 4 sata, što je potaknulo značajan interes hrvatskih umirovljenika.

1. siječnja ove godine uvedena je i Nacionalna naknada za starije osobe – za osobe koje nemaju uvjete za mirovinu, imaju 65 godina života i prebivali su u Hrvatskoj više od 20 godina prije podnošenja zahtjeva. “Time smo obuhvatili značajan kontingent osoba koje do prošle godine nisu imale nikakav prihod”, istaknula je.

U posljednje vrijeme često se govori o prelasku na euro i povećanju cijena, ali Čičak ističe kako umirovljenici mogu biti mirni. “Mirovine se redovno isplaćuju, usklađuju se po povoljnijoj formuli 70:30 – ovisno o tome što je povoljnije. Mirovina 1. sprnja povećana je od 2,46 posto, u zadnje dvije godine 7,79 posto. Sve što je sukladno našoj moći se radi. Straha za isplatu mirovina nema”, zaključuje Čičak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.