Prati nas

Vijesti

Konačno!

Bozanić o cijepljenju: Slijedimo smjernice pape Franje, to je čin ljubavi prema sebi i bližnjemu

Uz tvrdnji da se danas kritički promiče nepovjerenje, Bozanić je pozvao vjernike da slušaju stručnjake. Kaže, bez pouzdanja u druge ljude čovjek ne može preživjeti.

Objavljeno

|

Josip Bozanić (screenshot: SBTV/Youtube)

“Doista, često se posljednjih tjedana pozivalo na videoporuku pape Franje iz kolovoza 2021. u kojoj je rekao da je cijepljenje cjepivom koje su odobrili stručnjaci čin ljubavi prema sebi i bližnjemu”, komentirao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić za Glas Koncila.

“Treba istaknuti da je Sveti Otac u nastavku svoga obraćanja rekao da se društvena i politička ljubav izgrađuje malim, individualnim gestama sposobnim preobražavati i poboljšavati društva. Dakle, Papa je rabio pojam ljubavi koji svi ljudi mogu razumjeti, i na koju se nikoga ne može prisiliti, ni u društvu ni u politici. Ovo je vrijeme višeslojnih odgovornosti: u promišljanjima i riječima, u raspravama i odlučivanjima, u postupcima i planiranjima. Pritom svatko svojim znanjem i zalaganjem, bez pokušaja da se nešto prešuti ili sakrije što bi moglo pridonijeti boljemu uvidu, pridonosi boljitku svojih najbližih i cijeloga naroda”, obrazložio je Bozanić.

“Ovo je vrijeme u kojem treba očitovati ljubav prema bližnjima i posebnom pažnjom čuvati svetište savjesti, a za nas kršćane važno je da vrjednote za koje se zalažemo budu promatrane u svjetlu naše stvorenosti od Gospodina i naše vječnosti s Gospodinom”, kazao je Bozanić podsjećajući da je godinu dana nakon naputka Kongregacije za nauk vjere i tri mjeseca nakon Papine videoporuke, teško pratiti i provjeravati sve stare i nove argumente koji se nižu s različitih strana, jer ponekad se stvara dojam da ima istina koliko je i ljudi, da svatko ima svoju istinu.

“Svjestan sam da primjer nikad ne može biti argument, no dragocjeno je čuti što o svemu tome misle djeca. Jedni su mi roditelji posvjedočili da su njihova mala djeca molila svoje bake i djedove da se cijepe rekavši da cijepljenje pomaže da na svijetu bude manje tužne djece zbog gubitka svojih najmilijih. Duboko sam uvjeren da kad bi se stanje u kojem se danas nalazimo trebalo objasniti djeci, a da to bude tako izrečeno da ona to i shvate, dogodila bi se veća otvorenost svih prema svima. Da se vratim na Papino tumačenje cijepljenja kao čina ljubavi prema sebi i prema bližnjima. Čini se da su etički prihvatljiva cjepiva, i nasuprot mogućim kontraindikacijama, koja mogu imati svi lijekovi, prema većini stručnjaka nama sada dostupna pomoć u borbi s koronavirusnom bolešću. Cijepljenje dakle ostaje sredstvo prevencije i suzbijanja transmisije razornoga agensa, ali po naputku Kongregacije, ono treba biti dobrovoljno.”

Uz tvrdnji da se danas kritički promiče nepovjerenje, Bozanić je pozvao vjernike da slušaju stručnjake: “No bez pouzdanja u druge ljude čovjek ne može preživjeti, bez minimuma povjerenja u odgovorne – a povjerenje se dugo stječe i brzo gubi – lako je moguće zalutati. Stoga kao društvo teško možemo napredovati na putu izlaska iz krize bez otvorenosti, bez povjerenja u nositelje odgovornih služba u ključnim područjima. Nama, vjernicima katolicima, trebalo bi biti posve prirodno i u ovim pitanjima slijediti smjernice pape Franje, pa i kad ne govori ex cathedra.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.