Prati nas

Vijesti

Izravna demokracija

Pobjeda razuma: Švicarci su se na referendumu odlučili za COVID potvrde

Usred novog vala korone velika većina Švicaraca podržala je zakon o mjerama za suzbijanje pandemije kojim se omogućuje uvođenje 3G certifikata za odlazak u javne ustanove i restorane, piše Deutsche Welle.

Objavljeno

|

Švicarska referendumom uvela 13. mirovinu
foto: Stephen Leonardi/Unsplash

Švicarci su rekli “da”! Na referendumu je uvjerljiva većina građana izrazila podršku zakonu o mjerama protiv korone, i to čak jasnije nego što se moglo očekivati s obzirom na ankete. To je “pobjeda razuma”, izjavio je s očitim olakšanjem Peter Metzinger, prvi čovjek udruženja građana “Da-komitet”, koje se zalagalo za zakon.

“Uvijek smo zapravo bili uvjereni da je većina građana u Švicarskoj za zdrav razum i za znanstvenu orijentaciju i činjenice. Ali ipak je na kraju sve moglo ispasti i drugačije i zato smo dali sve od sebe do zadnjeg trenutka. Ali sada se ipak pokazalo da u Švicarskoj prevladava razum”, rekao je Metzinger u izjavi za švicarsku televiziju SRF.

Protivnici najavili nastavak borbe

62 posto građana Švicarske je glasalo za zakon o mjerama za suzbijanje pandemije. On je, među ostalim, i osnova za uvođenje tzv. 3G certifikata, odnosno potvrde da je osoba cijepljenja, preboljela koronu ili ima važeći negativan test. Ta potvrda, koja se u Švicarskoj mora imati ako se želi ići u javne ustanove ili u restorane, bila je posebno sporna, javlja DW.

Dok su protivnici zakona tvrdili da se time ograničavaju slobode i prava ljudi, te da se uvođenjem certifikata samo produbljuje podjela u zemlji, Vlada je argumentirala da su certifikati jedini način za sprečavanje otkazivanja velikih priredbi i ponovo uvođenje lockdowna.

Proteklih tjedana bilo je glasnih, a ponekad i nasilnih prosvjeda protivnika mjera i antivaksera protiv tog certifikata. Oni su imali podršku desničarske Švicarske narodne stranke SVP i utjecajnih donatora, što je dovelo do toga da “Ne-komitet” dominira u javnim raspravama, a ulice su bile oblijepljene njihovim plakatima.

No protivnici zakona su unatoč tome pretrpjeli ozbiljan poraz. Vrlo nerado je to priznao i Josef Ender, suosnivač “Akcijskog saveza izvornih kantona”, udruženja koje se oštro protivi vladinim mjerama protiv korone. No Ender je već najavio da će se oni nastaviti boriti protiv zakona.

Relativno mali broj cijepljenih u Švicarskoj

To je objavila i Martina Bircher, jedna od zastupnica SVP-a u švicarskom parlamentu. Ova desna stranka je bila jedina velika politička snaga koja je na referendumu pozvala na odbacivanje zakona o mjerama. “Mi u SVP-u ćemo vrlo jasno pokazati Vladi granicu do koje može ići u primjeni certifikata”, rekla je Bircher. To prije svega znači da ne bi smjelo biti daljnjeg pooštravanja u pravcu 2G regulative – dakle da se ulazak u određene ustanove ili restorane dozvoli samo cijepljenima i onima koji su preboljeli zarazu.

Slično kao u Njemačkoj, u posljednjih nekoliko tjedana se i u Švicarskoj znatno povećao broj novozaraženih. Stopa procijepljenosti u zemlji je relativno niska i iznosi oko 65 posto stanovništva. Unatoč alarmantnim zahtjevima znanstvenika, švicarska vlada se do sada suzdržavala od pooštravanja mjera protiv pandemije na razini cijele zemlje. To se sada može promijeniti – nakon jasnog izjašnjavanja Švicaraca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.