Prati nas

Vijesti

Sramotno

Antivakseri u Bjelovaru zlostavljali liječnicu pa se pohvalili snimkom: ‘Sotono, majku ti…’

S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji liječnicima bilo i ranije, HLK je zatražio od MUP-a informaciju o tome kako su okvalificirali protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu.

Objavljeno

|

screenshot: Facebook

Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je da je prošloga tjedna zatražila od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici.

HLK u priopćenju navodi da je ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru 9. prosinca održan antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku. Iz videa se vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a, te kako joj prijete, unose joj se u lice i pozivaju na nasilje.

“Sramoto jedna, sram te bilo! Nadam se da nemaš djecu”, “Sotono. Đubre jedno!”, “Da ti Hrvatska vidi facu!”, “Majku ti jebem!” samo je dio urlika upućenih liječnici koju je jedna od prosvjednica snimala mobitelom i pratila ulicom. Liječnica je, naime, porušila svijeće i igračke koje su prosvjednici ostavili pred ulazom Zavoda za javno zdravstvo. “Trebalo joj je skinuti masku i snimit je”, kazao je jedan prosvjednik.

Na snimci se vidi još jedna ženska osoba na koju su se prosvjednici okomili. “Jel vas nije sram? Okrenite se da vam vide facu”, izvikivala je prosvjednica-snimateljica. “Da nešto radite, ne biste bili ovdje”, uzvratila je napadnuta žena.

“Agresija, nasilje i poziv na linč”

“Što je niste zaustavili i natjerali da sve svijeće vrati na mjesto??!!! Nije ih ni zapalila pa nije ih imala pravo no rušiti!! I pustite je da ode! Snimiti facu i pozvati policiju!!” napisala pod snimkom jedna komentatorica dok je drugi komentator dodao: “Sad vidite da sotona ima milijun lica i da ga mnogi slijede, obuzme ih demon i rade nečovječne stvari, ne čudite se i ne obeshrabrujte, Božja je pobjeda a svi zavedeni, a mnogi su, imaju svoje mjesto u sumpornom jezeru ako se ne promijene do kraja.”

“Trebalo je tog psa napucat na nju, kurvetina”, “Udrite ih majku im jebem”, “Šutnite je u to žuto dupe da odjebe u skokovima kuja”, “Ko je kuja?”, “Treba joj usranu facu svuda stavljat da se vidi. Mengeleica k’o i Markoticka i ostali šljam u bijelim kutama!”, “Šamar je trebala popušit”, glase drugi komentari.

No nanizalo se i komentara koji ne odobravaju ovakvo kukavičko ponašanje. “Vi ste kukavice koje će već sutra moliti da ih se spasi barem jednim cijepljenjem”, jedan je od njih, dok drugi kaže: “Pročitajte vlastite komentare. Agresija, nasilje, pozivanje na linč, bespravlje. Ti lampioni, zbog kojih se ovako prijetite ženi, gube na značenju. Ni tračka kršćanstva na koje se pozivate. Licemjerni ste.”

“Ovo je za postupanje policije. Sramota. Linč i vrijeđanje liječnice i poziv na nasilje od strane bezumne rulje. I još to snimate i objavljujete. Dobra stvar je jedino što olakšavate posao policiji”, stoji u jednoj objavi.

Zatražena je intervencija MUP-a

“S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji liječnicima bilo i ranije, HLK je zatražio od MUP-a informaciju o tome kako su okvalificirali protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu”, stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore.

HLK također upozorava da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati s prijetnjama liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će “odgovarati” zbog cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

“Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegli daljnja radikalizacija i moguće nasilje spram zdravstvenih radnika”, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.