Prati nas

Mozaik

Godina bez zagrljaja

Laboratorij zabave: Kada i torta ode online

Kada vam se posao dobrim dijelom sastoji od organizacije i osmišljavanja proslava dječjih rođendana te ostalih aktivnosti koje podrazumijevaju okupljanja većeg broja djece, a onda se dogodi korona, imate samo dvije mogućnosti. Ili staviti ključ u bravu do daljnjega, ili se maksimalno prilagoditi i zapravo smisliti posve nov način rada. Za ovo drugo odlučili su se u Laboratoriju zabave – jednom sasvim posebnom mjestu za dječju zabavu.

Objavljeno

|

foto: hossein azarbad/ Unsplash

Laboratorij zabave već devet godina uveseljava i zabavlja djecu. Kako sami za sebe vole reći, nude zabavu na pametan način. Jer nije to još jedna u nizu igraonica u koje roditelji “iskrcaju” svoje klince koji se onda tamo prenajedu šećera i đipaju dok ih noge nose ili dok roditelji ne dođu po njih.

Ne, to je jedna sasvim druga priča. Njihove proslave dječjih rođendana imaju već kultni status među djecom, ali i među roditeljima. Tako klinci svjećice na torti mogu puhati učeći o čudima prirode, mogu uroniti u vremeplov i učiti o prošlosti, savladavati osnovne pojmove iz popularne kulture ili se pak na par sati pretvoriti u superjunake.

Poznate su i među djecom omiljene i proslave koje ova vesela ekipa organizira za svoje vlastite rođendane pa se taj dan obično pretvori u cjelodnevni tulum na kojega su (doslovno) svi pozvani. No, pozivnica za njihov 8. rođendan, kojega su proslavili prošle godine, izgledala je nešto drugačije.

“Dragi naši, mnogi od vas posljednjih su sedam godina prisustvovali našim rođendanskim druženjima uz pinjate, palačinke, maratonske priče i nezaobilaznu tortu pod našim vrtnim krošnjama. Uvijek biste došli u velikom broju da se skupa smijemo, družimo i zabavljamo (i zajedno poklopamo sve do zadnjih mrvica). A onda? Onda je došla i ova, 2020. godina. Čudna je i ćudljiva. Mušičava, hirovita. I svakako drugačija od bilo koje prije. No, u jednome se sigurno jako grdo vara – a to je ako misli spriječiti naš rođendan! I ove vas godine pozivamo na slavlje, no sad u nešto drukčijem obliku. Virtualnom!

U korak s aktualnim vremenom, odlučili smo organizirati online party kojeg ćete moći pratiti na našem You Tube kanalu. Do njega ćete moći doći posebnom poveznicom koju ćemo vam poslati.”


Online rođendan? Zar je to moguće? “Da, iako na prvu zvuči nemoguće, i to se može”, rekla nam je Dijana Zorić, jedna od osnivačica Laboratorija zabave. “Naravno, ta velika promjena koja je za nas u jednom periodu značila i privremeno zatvaranje, jako nam je teško pala, a vjerujem, i klincima. Ali nismo klonuli duhom jer predaja nikad nije bila naša opcija. Organizirali smo Zoom susrete sa storytelling predstavama koje inače imamo u našem prostoru ili u prostorima klijenata. I naši tematski kampovi preselili su online pa smo zapravo cijelo vrijeme bili u kontaktu s našim malim i velikim klijentima. Moja kolegica i poslovna partnerica Ana Grzunov osmislila je i interaktivni LabZab box, kutiju pametne zabave za korištenje kod kuće i na otvorenom. Te smo vesele i šarene kutije slale na kućne adrese naših klinaca kako bismo ih kreativno angažirale te i njima i njihovim odraslima olakšale taj prisilni boravak u kući”, prisjeća se Dijana.

A osim urnebesnih proslava rođendana i edukativnih i zabavnih tematskih kampova, Laboratorij zabave s vremenom je postao i svojevrsni centar pripovijedanja, ili storytellinga kako se to danas običava reći. Dijana Zorić majstorica je pričanja priča, a toj vještini već godinama uči i druge – male i velike. Naravno, i ta je aktivnost doživjela promjene.

Dijana Zorić (foto: privatni album)

“S obzirom da je korona donijela neka nova pravila, od kojih mi neka nisu bila draga, kao što je izostanak in vivo komunikacije, došlo je vrijeme da se uhvatim u koštac s novim izazovima pa sam i ovaj dio posla prebacila online. Čak sam i kazališne festivale koje organiziramo, ali i neka gostovanja odradila online. I shvatila: i to se može! Stvari su funkcionirale i nisam se susretala s nerješivim problemima. Bilo je to izazovno iskustvo koje mi je pomoglo da izađem iz vlastite zone komfora i drago mi je što sam to učinila jer sam usavršila neka nova znanja i vještine te otvorila prostor za brojne nove ideje”, ispričala nam je ova poduzetna žena.

Dodala je kako je tijekom lockdowna iskoristila sve mogućnosti online edukacija, s Interneta preuzela sve što se moglo preuzeti, preslušala gomilu dostupnog materijala te iskoristila vrijeme da započne projekte čiji je početak zbog nedostatka vremena dugo odgađala.

“Da ne kažem da sam napokon pročitala sve knjige koje sam kupila unatrag par godina, a nisu mi dio obavezne ‘lektire’ koje čitam za književni klub koji također redovito organiziramo u Laboratoriju zabave ili su pak dio mog poslovnog usavršavanja. Također, tu moram napomenuti i to da se i naš književni klub Moljac tijekom lockdowna nastavio održavati – samo smo ga preselili na Zoom”, kazala je Dijana.

U cijeloj nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli, kaže, bilo im je jako važno održati kontinuitet komunikacije sa svojom zajednicom, biti tu za njih pa su tako čitavo vrijeme pripremale i edukativne materijale, tekstove, ali i razne DIY aktivnosti koje su djeca, uz malu pomoć starijih ukućana, mogla izrađivati kod kuće, od jednostavnog i svima dostupnog materijala koji svi imamo po ladicama i ormarima.

“Kao što sam rekla, većinu naših brojnih sadržaja prebacili smo online. Uložili smo u mali profesionalni studio kako bismo što kvalitetnije mogli producirati razne sadržaje za naše velike i male klijente. Sve online edukacije koje sam držala, odvijale su se iz tog malog studija koji je tako odradio velik posao i naravno, postao dio naše standardne opreme”, otkrila nam je Dijana.

Iako se cijeli tim u novonastaloj situaciji brzo i dobro snašao i nastavio raditi, Dijana će ipak reći da druženja uživo i sve mogućnosti interakcije što ih ona pružaju, ništa ne može zamijeniti. Stoga su jedva dočekali popuštanje mjera i s ogromnim veseljem ponovno otvorili svoja vrata brojnim klincima željnima zabave na pametan način.

Ovaj prilog je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.