Prati nas

Zdravlje

Manipulacija citatom

Markotić nije rekla da cjepiva izazivaju neplodnost, to je lažna vijest

Brojne starije osobe na društvenim mrežama dijele dezinformacije o cijepljenju protiv koronavirusa. Zabrinute bake, između ostalog, tvrde da će cjepivo izazvati neplodnost i daljnju depopulaciju, a pri tome se pozivaju na zdravstvene autoritete čije su izjave manipulativno izvučene iz cjelovitog sadržaja.

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HRT)

Analiza komentara koji protivnici cijepljenja ostavljaju na našoj Facebook stranici pokazuju da je među njima česta tvrdnja o navodnoj štetnosti cijepljenja protiv koronavirusa po ljudsku plodnost. Neplodnost i pobačaji su argumenti za kojima posežu kada izražavaju svoju nesigurnost ili zabrinutost te nedovoljno informiranost o koristima i posljedicama cijepljenja protiv COVID-a.

Između ostalog, širi se i citat profesorice Alemke Markotić iz gostovanja u emisiji Laudato televizije koji kaže: “Studija da kod jednog postotka ljudi više u muškaraca može doći do oštećenja u području testisa. Može doći do smanjene plodnosti, nekakve su tu priče evo što bi moglo biti ako je u tom trenutku došlo do začeća, ali tu nema podataka pa onda ne bi s time plašila ljude. Dakle, tu postoje podaci da su i ženski i muški reproduktivni organi, u jednom postotku, ne prevelikom nasreću, ipak su napadnuti, dolazi do inflamacije, do oštećenja, i trebat će malo dugoročnije studije da se vidi hoće li to dugoročno utjecati na plodnost. Kratkoročno utječe, dugoročno još nemamo dovoljno podataka.”

Ono što se prešućuje, a vidljivo je iz snimke emisije, da profesorica govori o infekciji koronavirusom, a ne o cijepljenju. Pa na pitanje o tome preporučuje li cijepljenje, odgovara: “Preporučujem. Rekla sam da cjepivo to ne čini. Virus, infekcija, prirodna infekcija. Niti jedno cjepivo nije pokazano da izaziva oštećenja reproduktivnih organa, niti jedno cjepivo, nemate znanstvene radove na tu temu.”

Zaista, dostupna znanstvena istraživanja pokazuju da cjepivo ne oštećuje jajnike, da ne utječe na prihvaćanje fetusa na stijenku maternice te da ne povećava broj pobačaja, preranih poroda ili broj mrtvorođenčadi.

S druge strane, izvješća o pojačanim menstrualnim krvarenjima ili poremećaju ciklusa su za sada dobro poznate nuspojave cijepljenja. Istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji British Journal of medicine pokazuje da slične nuspojave izazivaju i druga cjepiva, primjerice ono protiv gripe i HPV-a. Takve pojave su privremene i nemaju utjecaja na plodnost.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
u okviru projekta “Živim, učim, rastem – Aktivno starenje, zdravo starenje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.