Prati nas

Vijesti

Gradska čistoća

Zagreb: Smeće će se odlagati samo u gradske vrećice, objavljene su i njihove cijene

Kontejneri kod stambenih zgrada biti će u vlasništvu pojedinog ulaza koji će sami kontrolirati da se model poštuje i da nitko osim stanara tamo ne odlaže svoj otpad.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u javno savjetovanje poslao je novi model za odvoz smeća. Odluka o primjeni takozvanog švicarskog modela bi trebala stupiti na snagu u srpnju ove godine.

Građani će putem računa plaćati fiksno 45 kuna mjesečno, bez obzira koliko ih u jednom stanu živi. Ostatak cijene naplatit će se kroz broj iskorištenih vrećica. Prevedeno, građani će plaćati onoliko koliko otpada proizvedu.

Ukratko, otpad će Čistoća preuzimati samo ako je u standardiziranim gradskim vrećicama koje će se moći kupiti u trgovinama. Ona od 20 litara koštati će 4 kune, a ona od 40 litara 8 kuna.

Predviđene su i kazne za one koji bi u kontejnere i kante ubacivali neoznačene vrećice. Kontejneri kod stambenih zgrada biti će u vlasništvu pojedinog ulaza koji će sami kontrolirati da se model poštuje i da nitko osim stanara tamo ne odlaže svoj otpad.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.