Prati nas

Vijesti

Suprotstavljeni stavovi

Hrelja o Vladinim mjerama: ‘Ugodno sam iznenađen!’ Kaže, i kritičari će uzeti novac

Istovremeno je Hreljina Hrvatska stranka umirovljenika reagirala sasma suprotno. ‘Zar vlada nije mogla osmisliti neka bolja rješenja ili uvažiti ona koja su im nudili socijalni i politički partneri?’, pitaju se.

Objavljeno

|

Tko je Silvano Hrelja?
Silvano Hrelja (foto: HSU.hr)

Saborski zastupnik Silvano Hrelja zadovoljan je Vladinim paketom mjera pomoći građanima. “Ugodno sam iznenađen. Paket je kvalitetan i sveobuhvatan. Mnogi kritičari su iznenađeni s Vladinim zahvatom i gospodarstva i građana i subvencioniranim cijena u energetskom sektoru”, kazao je za N1. Posebno je zadovoljan subvencioniranjem sjemena i umjetnih gnojiva za poljoprivredu.

Što se mjere jednokratne pomoći umirovljenicima tiče, Hrelja je također zadovoljan. Kaže, premijeru je prije mjesec dana predlagao ponavljanje COVID dodatka, sada u formi energetskog dodatka. “Raduje me da su vaučeri prošireni na korisnike naknade za starije i da im je vrijednost povećana s 200 na 400 kuna za sve korisnike socijalne pomoći. Također me raduje da je smanjen PDV na neki broj elementarnih kućnih potrepština. Bit će svakakvih reakcija, ali svi će to uzeti, jer će im to trebati.”

Podsjetimo, na račune umirovljenika će sjesti jednokratna naknada nazvana energetski dodatak, a čija je svrha ublažavanje udara na standard, a kojeg će proizvesti poskupljenje energenata. Ovo su razredi isplata:

  • 71.940 umirovljenika koji imaju mirovinu do 1.500 kuna primiti će 1.200 kuna naknade
  • 116.776 umirovljenika koji imaju mirovinu do 2.000 kuna primiti će 900 kuna naknade
  • 327.478 umirovljenika koji imaju mirovinu do 3.000 kuna primiti će 600 kuna naknade
  • 204.486 umirovljenika koji primaju mirovinu do 4.000 kuna primiti će 400 kuna naknade

Hreljin HSU je duboko razočaran

Istovremeno je Hreljina Hrvatska stranka umirovljenika reagirala sasma suprotno. “Zar vlada nije mogla osmisliti neka bolja rješenja ili uvažiti ona koja su im nudili socijalni i politički partneri? Naime svjedoci smo svakodnevnog povećanja cijena namirnica, bankarskih, poštanskih, komunalnih i drugih usluga te osobito cijena energenata kojem se ne nazire kraj. Imajući na umu kako 566.067 umirovljenika prima mirovine manje od 3.000 kuna efekt jednokratne pomoći samo je kap koja ne može ugasiti požar.”

Za HSU je jedino ispravno i razumno rješenje da se isplaćuje dodatak na mirovine u rasponu od 100 do 300 kuna sve dok se ne zaustavi inflacija i cijene stabiliziraju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.