Prati nas

Vijesti

Konačno, Zagreb opet ima žičaru!

Vožnja do vrha traje oko 22 minute. Žičara ima 84 gondole, a svaka gondola ima kapacitet do deset putnika.

Objavljeno

|

Besplatan prijevoz Sljemenskom žičarom 20. i 21. siječnja 2024. uz sunčano vrijeme. Preporučuje se javni prijevoz zbog ograničenih parkirnih kapaciteta. Skijaška sjedežnica nije u funkciji, ali se priprema nova 4-sjedna sjedežnica. Zimska služba čisti snijeg na 2.644 km prometnica u Zagrebu. Tramvaji normalno prometuju, nekoliko autobusnih linija se normalizira. Sljemenska cesta ponovno otvorena. Zahvala žurnim službama na brzoj reakciji. #Sljeme #Zagreb #BesplatnaŽičara
Žičara Sljeme (screenshot: Youtube)

Nakon brojnih problema, otvorena je sljemenska žičara koja će svoje prve “civilne” putnike na vrh Medvednice odvesti već sutra ujutro. U rad su je pustili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović, a na svečanosti je govorio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Puno toga je lošeg rečeno žičari, ali ja bih da se od danas okrenemo budućnosti da vidimo na koji način možemo što više koristiti ovu žičaru. Vjerujem da će se brojni građani koji će koristiti ovu žičaru uvjeriti da je vožnja i sigurna i udobna”, rekao je prilikom Tomašević koji misli da je sada najvažnije unaprijediti sljemensku infrastrukturu i stvoriti sadržaje koji će građane potaknuti na korištenje žičare. Sama žičara će koštati 537 milijuna kuna, no nije realno da taj novac ikada bude vraćen, rekao je gradonačelnik koji je ovaj megaprojekt naslijedio od pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Glasnogovornik ZET-a, Domagoj Zeba je naveo da će prvih mjesec dana od otvorenja imati promotivne cijene za sve građane, gdje će odrasle osobe za jedan smjer plaćati 30 kuna, a za povratnu kartu 50 kuna, dok će mladi od 15 do 24 godine, kao i stariji od 65 godina, plaćati 20 kuna u jednom smjeru, a povratnu kartu 30 kuna. Za djecu do 15 godina i osobe s invaliditetom koje imaju pravo na besplatni javni gradski prijevoz žičara će biti besplatna.

Nakon 30 dana u primjeni će biti redovni cjenik. Prva kategorija će biti građani koji imaju pretplatnu mjesečnu, odnosno godišnju kartu ZET-a, a kojima će cijene biti iste kao promotivne. Druga kategorija su građani koji nemaju pretplatnu kartu ZET-a, gdje će odrasli plaćati 40/70 kn, mladi od 15 do 25 i stariji od 65 plaćat će 25/40 kn, a djeca i osobe s invaliditetom također će imati besplatne karte. Zadnja kategorija su gosti grada, turisti, koji nemaju pretplatnu kartu i nisu građani Zagreba – za njih će prijevoz za odrasle biti 75/125 kn, za mlade i starije od 65 godina 50/75 kn, a djeca i invalidi plaćat će 20/30 kn, naveo je Zeba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.