Prati nas

Vijesti

Zaštita standarda

Marković: Hrvatska po uzoru na zapadne zemlje treba uvesti 13. mirovinu

Siromašniji, oni s nižim medijanom, su usmjereni na mjesečno preživljavanje i za njih se moramo pobrinuti u krizi, kaže predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva.

Objavljeno

|

Nedjeljko Marković (foto: privatni album)

Poskupljenja hrane i energenata uz inflaciju čine našu budućnost neizvjesnom, a perspektive skučenima. Realno, građani su iz dana u dan sve siromašniji pri čemu najgore prolaze umirovljenici.

Nedjeljko Marković, socijalni radnik i predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva za RTL je komentirao da u ovoj krizi najviše nastradati različiti primatelji socijalnih naknada. “To su najranjivije skupine, njih ima oko 60 tisuća. Za njih trebamo hitno osmisliti novčane mjere, pomoći im da prevladaju ne samo poskupljenje plina i struje nego ostale troškove života među kojima su troškovi stanovanja visoki”, kazao je.

Socijalni slučajevi i umirovljenici, dodaje, najugroženiji su. “Osobito umirovljenici koji imaju do 3 tisuće kuna mirovinu. Imamo veliki broj građana koji žive sami bez potpora okoline. Naš prijedlog je da se po uzoru na zapadne zemlje uvede 13. mirovina ili zaštitna mirovina. Vidimo da bi ona olakšala život umirovljenicima. To je iznos od 3,5 do 4 milijarde kuna godišnje. To je opterećenje za državni proračun ali tim ljudima smo pomoći da zaokruže godinu sa što manje stresa”, kazao je Marković.

“Pravilo je da siromašni više troše na prehranu i troškove stanovanja. To su njihove najveće stavke. Njih manje brinu cijene obrazovanja, kulture, nekakvih putovanja, nešto što oni koji više zarađuju i troše na takve životne aktivnosti. Siromašniji, oni s nižim medijanom, su usmjereni na mjesečno preživljavanje i za njih se moramo pobrinuti u krizi”, zaključio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.