Prati nas

Show

Veliki jubilej

Nije uvijek bilo lako: Elizabeta II. obilježava sedam desetljeća na tronu

Najprije je kraljici probleme stvarala njena mlađa sestra Margareta – tulumarenje, afere i prvi razvod u kraljevskoj kući u posljednjih 400 godina. Elizabeta ima četvoro djece s pokojnim princem Filipom za kojeg se udala 1947. Čim su djeca odrasla, i ona su počela stvarati probleme.

Objavljeno

|

Elizabeta II (screenshot: CBS)

Kraljica Elizabeta II. je postavila nekoliko rekorda vrijednih poštovanja: ona je najstarija vladarica na svijetu i imala je najduži brak u britanskoj kraljevskoj kući. I njeno krunjenje je oborilo jedan rekord – nikada do tada neki događaj nije imao toliko televizijskih gledatelja: 300 milijuna, piše Deutsche Welle.

Naposljetku, nitko prije nje nije bio duže na britanskom prijestolju. Još dvije godine i britanska kraljica će vladati duže od francuskog Kralja sunca Luja XIV. koji je od 1643. do 1715. vladao pune 72 godine.

Kraljica vjerojatno ima i najveću zbirku šešira – to je pretpostavka autorice ovog teksta. Činjenica je da elegantni kostimi i šeširi, naravno izabrani u tonu, jesu njen zaštitni znak. U kraljevskoj krojačnici se kreiraju ti odjevni predmeti i šivaju prema povodu – tu se ništa ne prepušta slučaju.

Modni trikovi

Tu se pomno pazi na rafinirane detalje. Na primjer, u porube kaputa ušivaju se olovni komadići da se kaput ne bi otvorio pri iznenadnom naletu vjetra. Kada je kraljica na vojnoj paradi u svibnju 2012. nosila navodno otvoreni kaput i ispod njega haljinu sa šljokicama, to je bila optička iluzija, jer je dio sa šljokicama bio ušiven u kaput. Da kaput ne bi lepršao na vjetru.

No najvažnije je to što kraljica već 70 godina odolijeva raznim izazovima. Neumoljivo je vodila kroz svaku krizu, emocije se nisu pokazivale u javnosti. Umjesto toga podanici su uvijek dobivali srdačan, topao osmijeh, ljubazno mahanje i pučke zabave, kao što je ona početkom lipnja kada se slavi kraljičin rođendan.

Pompozna slavlja

Ove godine će Britanci imati dva neradna dana umjesto jednog, da bi mogli dostojno proslaviti i rođendan i jubilej na prijestolju. Slavlje počinje 2. lipnja tradicionalnom vojnom paradom, koja se organizira tog datuma u čast rođenja monarha, bez obzira kada je zaista rođen. Inače, Elizabeta je rođena 21. travnja. Vatrometima će se obilježiti svetkovina u svih 54 zemalja Commonwealtha i u svim britanskim posjedima. Dan poslije toga se u londonskoj katedrali Svetog Pavla održava božja služba u znak zahvalnosti za dugovječnost suverena.

je li Elizabeta imala ljubavnika?
Elizabeta i Filip bili su 73 godine u braku (službena fotografija povodom 70 godina braka kraljevskog para)

Već 4. lipnja BBC priređuje koncert u Buckinghamskoj palači s “nekima od najvećih svjetskih zvijezda”. Građani se mogu prijaviti za ulaznicu, kako bi se izbliza divili zvijezdama i kraljici. A već sljedećeg dana se organizira proslava na ulicama pod motom Big Jubilee Lunch iliti „Veliki jubilarni ručak”. Gradske četvrti, gradići i sela priredit će narodni ručak s dugačkim stolovima punim jela i pića. Računa se da će biti održano 200.000 takvih proslava.

Kraljica preko noći

Elizabeta nije bila predviđena za prestolonasljednicu. Ali njen ujak Eduard VIII. odrekao se prijestola, pa je njen otac Georg VI. tako postao kralj. Time se i za nju sve promijenilo. Bilo joj je 25 godina kada joj je 6. veljače 1952. umro otac. Princeza Elizabeta koju su od milja zvali Lilibeth postala je “Elizabeta II., milošću Božjom kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i drugih carstava i teritorija, vladarica Commonwealtha i braniteljica vjere”. U Westminsterskoj opatiji je u velikoj ceremoniji okrunjena 2. lipnja 1953.

Kao kraljica je doživjela raspad britanskog svjetskog imperija, potom Hladni rat, a onda i Brexit i pandemiju. Ona je u Buckinghamskoj palači dočekala i otpratila 14 britanskih premijera od Winstona Churchilla preko Margaret Thatcher do Borisa Johnsona.

Komplicirana obitelj

Najprije je kraljici probleme stvarala njena mlađa sestra Margareta – tulumarenje, afere i prvi razvod u kraljevskoj kući u posljednjih 400 godina.

Elizabeta ima četvoro djece s pokojnim princem Filipom za kojeg se udala 1947. Čim su djeca odrasla, i ona su počela stvarati probleme. Najprije je sve izgledalo bajno kada su se vjenčali prestolonasljednik Charles i Diana, princeza od Walesa. Ali se brak ispostavio kao katastrofa. No nije bio jedini. I druga kraljičina djeca su razvedena uz niz skandala. Za utjehu kraljici, iz tih brakova je proisteklo šestoro unuka. Jedan od njih, Harry, odvojio se od kraljevske kuće. Trenutno se čuju glasine da bi se on i njegova supruga , bivša američka glumica Meghan, mogli razvesti.

Kraljica i unuk Harry (screenshot: The Royal Family Channel/Youtube)

Kraljičin sin princ Andrew godinama je upleten u seks-skandale i zbog toga mu se sudi u SAD-u. Majka ga je dugo podržavala, priča se da je on njezin miljenik, ali mu je u siječnju ove godine oduzela sve vojne činove i kraljevska pokroviteljstva.

Smrt princeze Diane 1997. ostavila je traga i na kraljici, ali najteže ju je pogodila smrt supruga Filipa, s kojim je provela 73 godine u braku. Uoči njezinog 95. i njegovog stotog rođendana on je umro 9. travnja 2021.

S dostojanstvom i disciplinom

Dvije posljednje rođendanske parade održale su se u skromnijem obliku i bez prisustva javnosti. Prošle godine je vladala posebno turobna atmosfera, jer je kraljičin suprug umro dva mjeseca prije toga.

Ali kraljica ne bi bila kraljica da nije i tu obvezu odradila s dostojanstvom i disciplinirano. Hrabro se smiješila sudionicima parade koja se održavala u čast njenog 95. rođendana, sjedeći pod baldahinom na stolici. Jedino njena odjeća nije bila u veselim bojama kao inače.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.