Prati nas

Vijesti

Morbidno

Pala banda koja je pljačkala grobove na zagrebačkom Miroševcu

Otvarali su grobove kako bi skidali nakit s pokojnika i čupali im zlatne zube. No pljačkali su i posjetitelje groblja.

Objavljeno

|

Miroševac (foto: Goran Horvat/Pixabay)

Policijska uprava zagrebačka 27. siječnja uhitila je dvojicu kradljivaca, no daljnji tragovi odveli su ih u pravcu možda i najmorbidnijeg kriminalističkog slučaja u Zagrebu. Naime, dvojica mladića su u Ulici Hrvatskog proljeća demontirali bakrene klupice. To su uočili stanari, a policajci iz Dubrave su ih u bijegu sustigli i uhitili. Daljnje kriminalističko istraživanje pokazalo je da su s još dvojicom suučesnika počinili puno veće zločine.
 
Naime, sumnja se, kako su 20-godišnjak, 21- godišnjak i 22-godišnjak tijekom mjeseca rujna 2021. godine u noćnim satima, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi te u prethodnom dogovoru, na gradskom groblju Miroševac pomaknuli nadgrobnu ploču. Potom su 20-godišnjak i 21-godišnjak ušli u unutrašnjost grobnice i nasilno otvorili lijes, dok se 22-godišnjak nalazio pored grobnice. S pokojnika su otuđili nakit te su s čeljusti skinuli dva pozlaćena zuba, a potom uz pomoć 22-godišnjaka na isti način vratili nadgrobnu ploču u prethodni položaj.

Osumnjičeni trojac na isti način pomaknuo nadgrobnu ploču s drugog groba, no lijes ipak nisu uspjeli otvoriti. Da bi prikrili tragove, zatvorili su grobnicu. Ukradeno zlato, sumnja se, prodali su u zlatarnicama na području grada Zagreba dok su novac međusobno podijelili.

No istraga je pokazala da nisu tako lako odustali od pljačkanja grobnica. Sumnja se da su u listopadu 2021. godine u noćnim satima sva četvorica na istom gradskom groblju, s istim ciljem i prema prethodnom dogovoru, došli do još četiri grobna mjesta. Kako lijesove nisu uspjeli otvoriti, sve četiri grobnice su zatvorili.

Pokazalo se i da su osumnjičenici u rujnu koristili nepažnju posjetitelja groblja pa su krali ženske torbice s novcem i dokumentima, mobitele, novčanike, ali i ukrase s grobova. Sumnjiči ih i se i za pljačkanje vrtića i kioska te pokušaja pljačke crkve na području zagrebačke Dubrave.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnim državnim odvjetništvima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.