Prati nas

Vijesti

Zašto ne?

Pokrenuta je peticija da se na kovanicu eura stavi – dalmatinac

Uvjereni smo da bi kovanica s likom psa dalmatinca naišla na ogromne simpatije djece i mladih, ali i mnogih starijih građana diljem Europske Unije. Budući da je problem s izborom kovanice s kunom dosegao veliku međunarodnu vidljivost, smatramo da se nastala šteta reputaciji Republike Hrvatske u procesu izbora hrvatskih kovanica može jednostavno otkloniti promjenom motiva na kovanici.

Objavljeno

|

foto: Pixabay/Unsplash

Hrvatska književnica i prevoditeljica s njemačkom adresom, Alida Bremer, pokrenula je peticiju kojom bi se na kovanicu eura, umjesto slabo poznate kune, stavio širom svijeta poznati i omiljeni – dalmatinski pas. Nakon skandala koji je nastao izborom plagiranog dizajnerskog rješenja za hrvatsku kovanicu eura, ovako bi se neutralizirala šteta načinjena Hrvatskoj, smatraju potpisnici.

Dalmatinski psi poznati su po jedinstvenom točkastom sloju dlake; nijedna druga čistokrvna pasmina nema ovakve jedinstvene točkaste oznake. Pasmina je dobila ime po Dalmaciji za koju se vjeruje da je izvorno mjesto podrijetla dalmatinskog psa. Hrvatska pošta stavila ga je na markicu vrijednosti 5 kuna još 2001. godine. Svjetsku slavu ovi psi postigli su Disneyevim ekranizacijama novele “101 dalmatinac” koju je 1956. godine objavila engleska novelistica Dorothy Gladys Smith.

“Uvjerenja smo da je pas dalmatinac iz puno razloga prepoznatljiv i zanimljiv znak, što nije zanemarivo ni kad razmišljamo o turizmu kao važnoj grani gospodarstva, a koja ovisi i o autentičnim i snažnim simbolima”, stoji u peticiji ispod koje u ovom trenutku stoji gotovo 200 potpisnika.

Oglas

“Dalmatinac je međunarodno priznata autohtona hrvatska pasmina, trgovci i poklisari slavne Dubrovačke Republike, tog velikog uzora i primjera dobre vladavine, poklanjali su ih kao diplomatski dar i znak dobre volje po cijelom svijetu. Na skulpturama i slikama dubrovačkih umjetnika iz ranijih stoljeća može se vidjeti motiv psa dalmatinca, što ga čini i vrijednim dijelom hrvatske kulturne baštine”, kaže peticija koja će nakon zaključenog prikupljanja potpisa biti odaslana na adresu Hrvatske narodne banke.

“Naš je argument i njegova izrazito simpatična pojava. Uvjereni smo da bi kovanica s likom psa dalmatinca naišla na ogromne simpatije djece i mladih, ali i mnogih starijih građana diljem Europske Unije. Budući da je problem s izborom kovanice s kunom dosegao veliku međunarodnu vidljivost, smatramo da se nastala šteta reputaciji Republike Hrvatske u procesu izbora hrvatskih kovanica može jednostavno otkloniti promjenom motiva na kovanici. Hrvatska kovaonica novca već je 2021. izradila prve srebrnjake i zlatnike s likom psa dalmatinca, tako da ova ideja i nije toliko neobična, a mi se nadamo da je uvjerljiva i da će se i Vama svidjeti”, zaključak je peticije koju možete pronaći i potpisati na Facebooku.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.