Prati nas

Vijesti

Sitno

Službeno je objavljeno koliko će mirovine porasti usklađivanjem, stižu i zaostaci

Stopa usklađivanja koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. siječnja 2022. koja iznosi 73,13 kn. Prevedeno, prosječna mirovina od 2.648 kuna trebala bi porasti za 59 kuna.

Odluka se temelji na službenim podacima Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječnoj brutoplaći svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za razdoblje od srpnja do prosinca 2021. u odnosu na polugodište koje mu prethodi i podatka o indeksu usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2021.

Budući da je AVM od 1. srpnja 2021. iznosio 71,53 kn, a stopa povećanja AVM-a od 1. siječnja 2022. iznosi 2,24%, novi AVM iznosi 73,13 kn. Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču 2022.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.